Hlavní obsah

Potrat je součást života, koluje o něm ale řada mýtů

Novinky, bok

Vedle očekávaného narození dítěte je součástí života žen při pokusech o početí potomka i stinná, a nepříliš ochotně zmiňovaná stránka věci - potrat. Byť se o potratech moc nemluví, jsou mnohem častější, než by se čekalo. A i okolo nich koluje řada nepravd, mýtů či zbytečných obav.

Foto: Profimedia.cz

Potrat je běžnější součástí života, než si mnozí myslí. Ilustrační foto

Článek

Z hlediska průběhu lze potrat rozdělit na dva druhy - samovolný a umělý. Zatímco umělý potrat podléhá ohlašovací povinnosti, je praktikován lékařem a jde o záměrné ukončení těhotenství většinou ze zdravotních důvodů, samovolný potrat probíhá bez cizího zásahu. A to z různých příčin, které mohou být jak na straně matky, tak plodu.

Některé z příčin se dají ovlivnit, jiné nikoliv. I tak je podle odborníků dobré v raném těhotenství dbát zvýšené opatrnosti.

„Potrat je bohužel velmi běžná věc. I proto je vhodné, aby ženy věděly, co se může v některých případech stát,” uvedla pro server Health Teresa Bergová, ředitelka oddělení mateřské a fetální medicíny na univerzitě v americké Nebrasce.

V návaznosti na možné aspekty zvyšující riziko potratu uvedla určité základní body, které by měly všechny ženy znát. Už jen proto, že okolo potratů koluje řada mýtů.

Je častější, než si myslíte 

Jen proto, že se o něm tolik nemluví, neznamená, že se neděje často a řadě žen.

„Průměrně se uvádí, že 15 % všech těhotenství končí potratem, který je často nazýván jako časná těhotenská ztráta nebo spontánní potrat. Vzhledem k tomu, že v současnosti existuje celá řada velmi citlivých těhotenských testů, které dokážou odhalit jakýkoli problém už velmi brzy, může se procento evidované potratovosti ještě zvyšovat,” uvedla Bergová.

Potrat v raném stadiu

Definice potratu by se dala označit jako ukončení těhotenství před 20. týdnem, velká většina z nich ale nastává v období do maximálně 12 týdnů. Možná i proto mnozí nastávající rodiče čekají do druhého trimestru, než ostatním sdělí onu radostnou novinu.

Žena nemusí potrat zaznamenat

Podle Bergové je také časté, že žena potratí během prvních 10 dnů po početí, a ani přitom nemusí vědět, že byla těhotná. Řada žen může známky takto brzkého potratu mylně vnímat jako dřívější nástup menstruace, protože při potratu je častým příznakem krvácení a křeče.

Pokud žena ví, že je těhotná, a dostaví se krvácení a křeče, je nutné co nejdříve navštívit lékaře. A to aby se předešlo případnému potratu, ale také možné infekci.

Nejde o chybu ženy 

Kdo nemá povědomí o problému, jak k němu může dojít, může si často mylně myslet, že potrat je především vinou ženy. Naopak pravdou je, že k většině potratů dochází z různých genetických problémů u embrya. Mnohým se navíc nedá ani nijak předcházet, jednoduše nastanou.

Váha zvyšuje riziko 

Podle Bergové jsou však i některé aspekty, které žena může ovlivnit. Jedním z nich je třeba hmotnost ženy. Riziková je jak podváha, tak naopak nadváha budoucí matky.

Kouření 

Jedním z výrazných rizikových faktorů zvyšujících riziko potratu je i kouření.

Sex v těhotenství

Naopak faktor, který nemá vliv na potrat, je milostný styk v období těhotenství, jak se v dřívějších dobách často tvrdilo. Podobně není nebezpečné cvičení, pokud se nepřehání, nebo chození do práce.

Jeden potrat zvyšuje riziko dalšího 

Potrat může v životě potkat kteroukoli ženu, ale to neznamená, že by při dalším otěhotnění hrozil automaticky opět. Riziko do budoucna vzniká, pokud žena prodělá dva a více potratů v kratším období.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Dlouhá bitva o potratovou pilulku

Uplynulo už více než čtyřicet let od chvíle, kdy se ve francouzské laboratoři zrodil převratný vynález: potratová tabletka nazvaná RU 486. Profesor Baulieu...

Výběr článků

Načítám