Hlavní obsah

Tloustnout můžeme i ve spánku

Novinky, bok

Spánek a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví plní stránky novin i internetu stále novými informacemi. Kromě nesporných kladů s sebou spánek nese i nemalá negativa. A to nejenom když málo spíme. Mnohdy za to mohou i podmínky, za kterých spíme. Dokonce kvůli nim můžeme i ve spánku tloustnout.

Foto: Profimedia.cz

Nedostatečné zatemnění v ložnici může být jednou z příčin, že ženský metabolismus nefunguje správně, a ženy tak přibírají na váze.

Článek

Většina zdravotních problémů souvisejících se spánkem je spojována především s nedostatečnou dobou, po kterou spíme. V současné uspěchané době totiž jen málokdo splní ideální normu navrhovanou lékaři, což je zhruba osm až devět hodin.

I když si ale potřebnou dobu dopřejeme, neznamená to automaticky, že se tím vyhneme všem „spánkovým“ zdravotním problémům.

Jak totiž ukázala nedávná studie, důležité jsou i podmínky, za kterých spíme, a to především ty světelné. Vědci totiž uvádějí, že nedostatek přítmí v místnosti způsobený například nedoléhajícími závěsy nebo špatně zataženými žaluziemi, ale i rozsvícenou lampičkou může způsobovat, že můžeme přibývat na váze. Riziko bylo zmiňováno pouze u žen, stejný vliv na muže nebyl zmíněn.

Odborníci tuto teorii dokládají i zjištěnými výsledky během studie, které se zúčastnilo 113 tisíc žen. U těch, které byly v noci dlouhodoběji vystaveny většímu světlu, byly prý naměřeny vyšší hodnoty BMI i vyšší obvod pasu, uvádí Daily mail.

Nekvalitní spánek, obezita, rakovina 

Údaje byly zjištěny během rozsáhlé čtyřicetileté studie The Breakthrough Generations Study, která měla za cíl identifikovat nejčastější příčiny výskytu rakoviny prsu u žen. A obezita je jedním ze známých rizikových faktorů.

„Metabolismus je ovlivněn cyklickými rytmy v těle, které se vztahují jak k samotnému spánku, tak i k probouzení a působení světla na organismus. Vztahy, které jsme v těchto bodech zjistili, otevírají zajímavé pohledy, kterými se budeme do budoucna zabývat,“ uvedl profesor Anthony Swerdlow z Ústavu pro výzkum rakoviny v Londýně.

„Je samozřejmě brzy tvrdit, že spaní v naprosté tmě pomůže předcházet obezitě a s ní následně spojovaným chorobám, každopádně možná souvislost je více než zajímavá.“ Výsledky studie byly uveřejněny v časopise American Journal Of Epidemiology.

Nicméně k podobnému závěru došla i jiná studie, která byla prováděna na myších.  Tým vědců z Ohio State University zkoumal, zda a jak noční světlo u myší ovlivňuje jejich hmotnost, tělesný tuk a intoleranci glukózy (návaznost na diabetes). U vybraných myší, které byly vystaveny byť i malému nočnímu světlu, byly zjištěny vyšší hodnoty ve všech třech bodech.

Reklama

Související články

Když za problémy v rodině může spánek

Problémy ve vztahu s rodiči, potíže s komunikací s nejbližším okolím, ukončení školní docházky výměnou za návštěvy nočních podniků. Za tím vším může stát jeden...

Jak ve spokojeném vztahu neztloustnout

Spokojený a dlouhodobý partnerský vztah je snem každého člověka. Stejně tak zůstat zdravý a fit. Tato přání se ale bohužel hlavně u žen poněkud vylučují....

Výběr článků

Načítám