Hlavní obsah

Mám rakovinu tlustého střeva, tvrdil mladík. Lékaři mu rok a půl nevěřili

Novinky, bok

Kenny Marland ve svých dvaadvaceti letech pojal po řadě zdravotních nepříjemností podezření, že má rakovinu tlustého střeva. S podezřením se svěřil svému lékaři, který ho ale odbyl, stejně tak jako řada dalších. Diagnózu mu potvrdili až po roce a půl.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetření prokázalo, že Kenny má rakovinu tlustého střeva. Musel na něj ale čekat rok a půl. Ilustrační foto

Článek

Kenny pracoval v nočním klubu. Během jedné ze služeb při návštěvě toalety zjistil přítomnost většího množství krve ve stolici. Po různých průzkumech možných příčin pojal podezření na možnou diagnózu rakoviny tlustého střeva, s čímž se později svěřil i svému praktickému lékaři. Doufal, že ho pošle na vyšetření, které by jeho obavy potvrdilo nebo naopak vyvrátilo.

Lékař ale mladíka odbyl s tím, že se určitě nejedná o nic vážného, případně pouze jen o hemoroidy, a podle toho mu doporučil i léčbu. Mladík se ale nedal odbýt a rozhodl se navštívit další nezávislé odborníky.

Bohužel všude skončil stejně. Během 18 měsíců opakovaně navštěvoval deset různých lékařů s prosbami, aby mu udělali vyšetření. Jeden z nich ho dokonce kvůli jeho „posedlosti” nepotvrzenou diagnózou chtěl poslat na psychiatrii. Teprve po roce a půl konečně našel jednoho, který mu byl schopen jeho podezření potvrdit.

„Může to být zvláštní, ale po vyjádření lékaře jsem byl šťastný, že jsem měl celou dobu pravdu,” uvedl pro Dailymail nyní sedmadvacetiletý Kenny. „V období, kdy mi nikdo nevěřil, jsem zažil mnohé emoce – smutek, strach, naštvání. Léčba mohla začít o 18 měsíců dříve, ale ze začátku to vypadalo, že se naprosto všechno spiklo proti mně,” sdělil své pocity.

Zdravotní potíže a boj s lékaři 

Ještě předtím, než se mladík dočkal souhlasného vyjádření od lékařů, si prošel velmi těžkým obdobím. Nejenže musel bojovat s neochotou ze strany odborníků, kteří mu měli pomoct, zároveň se musel potýkat se zdravotními problémy.

Krev ve stolici se objevovala stále častěji, navíc začal ubývat na váze a trpěl velkými bolestmi břicha. Zhoršily se i celkové problémy s vyprazdňováním, které ho nakonec donutily navštívit opět lékaře, jemuž vše podrobně vysvětlil.

Teprve tehdy ho poslali na specifická vyšetření a testy, které spolehlivě prokázaly rakovinu. Bezprostředně poté mu byla provedena operace, při které mu lékaři odebrali nádor i velkou část střeva. Také mu bylo odstraněno celkem 41 lymfatických uzlin, z nichž ve čtyřech byla potvrzena rakovina. Při operaci mu byla také provedena kolostomie (vývod tlustého střeva).

„Do nemocnice jsem odcházel nemocný, ale vcelku normální. Když jsem se probudil, měl jsem vývod. To mě naprosto zničilo,” citoval Kenny. „Po návratu domů jsem vůbec nevycházel. Zdravotní sestry chodily k nám domů, aby mi vyměnily sáček.”

Po operaci měl několik týdnů na částečnou rekonvalescenci, poté podstoupil chemoterapii a radioterapii. „Chemoterapie byla to nejhorší, co mě potkalo. Ale kvůli dceři jsem věděl, že to nesmím vzdát. Musím ji vidět, jak vyrůstá a vdá se.”

Po všech nepříjemnostech a lékařských procedurách to nyní konečně vypadá slibně. Poslední kontrola prokázala, že Kenny Marland se rakoviny tlustého střeva prozatím zbavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám