Hlavní obsah

Nevinný večer nadměrného popíjení může na těle zanechat výrazné škody

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazit si čas od času s přáteli večer do baru či restaurace na skleničku, má něco do sebe. A vůbec nevadí, když se toho vypije trochu víc, je to přeci jen jednou za čas. Odborníci ale nadšení mírní. I jeden nevinný večer nadměrného popíjení může na těle zanechat výrazné škody.

Foto: Profimedia.cz

Kocovina po prohýřené noci nemusí být jediným zlem, které si odneseme.

Článek

V rámci studie bylo „testováno” celkem 25 jedinců, 11 mužů a 14 žen, kteří dostali za úkol přijímáním alkoholu úměrně zvyšovat jeho hladinu v krvi alespoň na hodnotu 0,08 procenta (0,8 promile). Většina zúčastněných dosáhla této hladiny po zhruba půl hodině popíjení, podle Národního institutu, který se zabývá problémy alkoholismu, je přitom nadměrné popíjení definováno jako dosažení hranice 0,08 procenta alkoholu v krvi v průběhu dvou hodin.

Jakmile jedinci dosáhli uvedené hladiny, přestali pít. Každou půlhodinu byly poté u nich zpracovávány krevní vzorky, poslední pak 24 hodin po vypití poslední skleničky alkoholu.

Z výsledků jasně vyplynulo, že hladina alkoholu v krvi klesá u žen pomaleji než u mužů, i po 24 hodinách byla změřená hladina u žen vyšší než u mužů. To ale nebylo jediné zjištění. Úroveň škodlivých toxinů (endotoxiny), které se při popíjení alkoholu uvolňují a dostávají do krevního oběhu, se prudce zvýšila již po zmiňovaném třicetiminutovém popíjení a zůstala navíc téměř stejně vysoká po celou dobu trvání experimentu, a to u mužů i žen.

Poškození imunity 

Endotoxiny jsou nebezpečné hlavně v tom, že dokážou měnit imunitní reakci organismu. Způsobují například bolesti svalů a nutí tělo získávat živiny ze svalů, což je prý také jeden z důvodů, proč nás po proflámované noci všechno bolí, cituje pro womenshealthmag.com autorka studie Szabo Gyöngyiová, profesorka medicíny na University of Massachusetts Medical School.

Upozorňuje navíc na to, že dané hodnoty byly zjišťovány pouze po jediné proflámované noci, a varuje, že dlouhotrvající nadměrné popíjení zvyšuje obsah endotoxinů v krvi, což může ve výsledku vést až k zánětu jater.

Jiná nedávná studie uveřejněná v časopise Alcohol pak upozornila, že pravidelnější nadměrné pití může vést až k nenávratnému poškození DNA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám