Hlavní obsah

Vlastní buňky z tukové tkáně pomáhají v léčbě osteoartrózy

Novinky, das

V Česku a v dalších třech zemích světa proběhl rozsáhlý výzkum účinnosti léčby vlastními buňkami z tukových tkání u lidí s osteoartrotickými změnami kloubů (II.-IV. stupně). Vědci byli s výsledky maximálně spokojeni. Během aplikací buněk nedošlo u nemocných k žádným nežádoucím účinkům, přičemž u většiny z nich došlo k výraznému zlepšení jejich stavu.

Foto: Profimedia.cz

Vlastní buňky z tukové tkáně lze považovat za velmi nadějný a bezpečný způsob léčby osteoartrózy, shodli se odborníci. Ilustrační foto

Článek

Lékaři se chtěli přesvědčit, zda je tato léčba skutečně tak účinná a zároveň bezpečná, jak potvrzovaly předchozí klinické studie.

Tuková tkáň obsahuje drobné cévky, které ji prokrvují. Kolem těchto cévek se nachází řídká pojivová tkáň (tzv. stroma), která je nesmírně bohatá na kmenové a regenerativní buňky. Tyto buňky tzv. stromální vaskulární frakce (SVF) z tukové tkáně obsahují řádově 1000krát více mezenchymálních kmenových buněk než stejný objem kostní dřeně. Navíc mají schopnost se usadit v pojivové tkáni kloubu a dlouhodobě zabezpečit jeho regeneraci.

„Lékaři nejprve u 1128 nemocných odebrali pomocí standardní liposukce tukovou tkáň, z níž byly v laboratořích izolovány právě SVF buňky, které byly na ortopedických nebo traumatologických pracovištích aplikovány do pojivové tkáně kloubů nemocným lidem,” vysvětluje MUDr. Marta Šimůnková.

Průběh výzkumu

Celkem bylo ošetřeno 1856 kloubů (1 – 4 klouby u jednoho pacienta) v rámci jednodenního zákroku. Nejčastěji šlo o velké nosné klouby (kyčle a kolena). Dlouhodobě bylo sledováno 1114 léčených pacientů ve věku 19 – 94 let (střední věk 62 let) po dobu 12,1 – 54,3 měsíce (střední doba sledování 17,2 měsíce).

Klinický stav nemocných byl hodnocen pomocí skóre, které zohledňovalo tato kritéria: bolest, užití analgetik a nesteroidních antirevmatik (léků proti bolesti), kulhání, rozsah pohybu v kloubu a ztuhlost za 3, 6 a 12 měsíců po aplikaci vlastních buněk do kloubu.

U většiny nemocných došlo k výraznému zlepšení za tři až dvanáct měsíců po aplikaci buněk. Pomalejší nástup zlepšení byl zaznamenán u starších a obéznějších pacientů. Menší úspěchy měly SVF buňky u nejtěžšího IV. stupně artrózy. Celkově ale bylo dosaženo skutečně výborných výsledků. Minimálně k 75procentnímu zlepšení skóre došlo u 63 % pacientů a 50procentní zlepšení bylo pozorováno u 91 % nemocných za 12 měsíců od aplikace.

Podle prof. MUDr. Jaroslava Michálka, Ph.D se odborníci na posledním kongresu České společnosti pro ortopedii a traumatologii shodli, že lze vlastní buňky (SVF) z tukové tkáně považovat za velmi nadějný a bezpečný způsob léčby osteoartrózy.

Reklama

Související témata:

Související články

Dna dokáže tvrdě trestat

Kuchaře vzbudila bolest palce na levé noze v půl třetí ráno. Byla tak krutá, že ho žena musela odvézt na pohotovost. Lékař se podíval na zarudlý, oteklý...

Výběr článků

Načítám