Hlavní obsah

Stále hodně Čechů zanedbává prevenci u zubních lékařů

Novinky, zun

Zubní kazy trápí většinu populace. A přestože by to mělo být alarmující spolu s tím, že jen asi třetina českých školáků má zdravé zuby, lidé zanedbávají preventivní prohlídky a pravidelně na ně nechodí. Možná i proto, že si říkají – když nic nebolí, je vše v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvy u zubaře nejsou oblíbenou činností většiny z nás.

Článek

Fakt, že necítíme bolest, však nemusí nic znamenat. Ne všechny zubní kazy jsou viditelné na první pohled. Existují totiž i tzv. mikrokazy, na které se dá přijít jen při technickém stomatologickém vyšetření.

„Zubní kaz obvykle bolí až tehdy, když se přiblíží k zubnímu nervu a je tedy opravdu velký. Menší kazy většinou nebolí, i když jich máte plnou pusu. Není nijak výjimečné, že u nových pacientů zjistíme díky moderním diagnostickým metodám velké množství kazů. Jednomu pacientovi jsem jich našel celkem třináct, byl velmi překvapený,“ vysvětluje zubní lékař Robert Vondruška ze Zubního centra Ořechovka.

Nejběžnější je, že u dospělých se zubní kazy tvoří nejvíce v mezizubních prostorech a v oblastech zubního krčku. U dětí pak nejčastěji na žvýkacích ploškách zubů. Neléčený zubní kaz může způsobit velké komplikace. Např. bolestivé záněty zubní dřeně a kořenových kanálků, postižený zub se může úplně rozpadnout, kazit se začnou i další zuby a v neposlední řadě hrozí, že se infekce z dutiny ústní dostane krví do jiných částí těla.

Za zuby si můžeme sami

Většinou si můžeme za stav našeho chrupu sami. I proto je zvláštní, že se o něj tak málo staráme. Tím není myšleno jen čištění zubů, ale právě pravidelné kontroly u stomatologa. Až jedna třetina z nás k němu jde, až když má zubní kaz, což je často pozdě. Preventivně by měl k zubaři chodit každý jednou za půl roku, to ale dodržuje pouze devět z deseti Čechů.

„V globálu se Češi o zuby starat neumějí. Největší rezervy mají s chozením na preventivní prohlídky. Na ty by přitom měl každý člověk chodit dvakrát ročně. Velké problémy se zuby mají i děti. Některým je kvůli kazům nutné mléčné zuby vytáhnout, což s sebou nese riziko, že jim druhé zuby narostou křivě,“ varuje Petr Jelínek, stomatolog Kliniky GHC Praha.

Jak předcházet zubnímu kazu

Nejdůležitější je vědět, jak si správně zuby čistit. Na zubní pastě podle stomatologů až tolik nezáleží, důležitý je ale výběr zubních kartáčků. Je také velmi dobré používat mezizubní kartáčky v kombinaci s dentální nití. Náš jídelníček by neměl obsahovat moc sladkostí ani slazených nápojů. Zubaři také doporučují jako vychytávku nečistit si zuby krátce potom, co jsme vypili něco kyselého. Například džusy a oblíbené kolové nápoje totiž obsahují kyseliny, které naleptávají sklovinu, a ta je pak nějaký čas méně odolná vůči mechanickému působení kartáčku.

Reklama

Související témata:

Související články

Co ještě nevíte o čištění zubů

Zuby si čistíme od malička. Začínáme s tím hned, jak se na svět vyklube první zoubek a pokračujeme do té doby, dokud ještě máme v puse co čistit. Kupujeme si...

Citlivé zuby dokážou pořádně potrápit

Nemohou konzumovat příliš studené nebo moc teplé nápoje ani jídla. Případně nápoje a potraviny hodně sladké či kyselé. Jde o lidi, které trápí citlivé zuby....

Výběr článků

Načítám