Hlavní obsah

Největší nesmysly, které kolují o perlivých nápojích

Novinky, das

Přirozeně uhličité minerální vody se konzumují již celá staletí, teprve v polovině 19. století se proces sycení oxidem uhličitým začal využívat komerčně. Přestože řada lidí tyto nápoje miluje, mnozí lidé před nimi varují, dost často se ale opírají podle odborníků o nesmyslná tvrzení. Podívejte se s námi na ta nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

Oxid uhličitý ve skutečnosti udělá z vody velmi slabou kyselinu uhličitou.

Článek

Bublinky nadýmají a okyselují krev a žaludek

Bublinky sice vyvolávají pocit plného žaludku, ale jde jen o velmi krátkodobý efekt, tělo se oxidu uhličitého velmi rychle zbavuje. „Oxid uhličitý ve skutečnosti udělá z vody velmi slabou kyselinu uhličitou, tedy nápoj s neutrální chutí lehce okyselí. Toto okyselení je ovšem velmi slabé a je zcela nesrovnatelné s kyselostí, kterou vytváří kyselina chlorovodíková v žaludku,” vysvětluje RNDr. Pavel Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze.

Bublinky tak okyselovat žaludek opravdu nemohou a ani krev, protože mírná zásaditost krve je několikanásobně jištěna a mění se jen v případě některých závažných onemocnění. Přičemž v některých oblastech například trávicího traktu je naopak kyselost a okyselení velmi důležité, třeba v tlustém střevě, známé jsou i ošetřující krémy proti akné s ph 5,5 atd.

„Výhodou bublinek je, že nápoj přirozeně konzervují, tudíž do nápojů nemusí být přidávány další konzervanty a zároveň jedince rychleji osvěží. Sycená voda totiž způsobuje rychlejší prokrvení sliznice trávicího traktu,” vysvětlila pro Českou televizi  lékařka MUDr. Jana Foltýnová.

Bublinky mohou za nárůst rakoviny

Podle nedávné lékařské metaanalýzy klinických studií jednoznačně vyplynulo, že neexistuje žádná souvislost mezi bublinkami v sycených nápojích a velkým počtem nádorů různých orgánů.

Bublinky poškozují zubní sklovinu

Zubní sklovinu nepoškozují bublinky, nýbrž nedostatečná anebo nesprávná ústní hygiena.

„Jakákoli potravina nebo nápoj obsahující zkvasitelné karbohydráty (cukry nebo některé druhy škrobů) včetně kalorických perlivých může mít určitý vliv na rozvoj kazivosti zubů, pokud není dodržována řádná zubní hygiena. Pro zachování zdravých zubů bychom měli chodit na pravidelné zubní prohlídky a řídit se doporučením lékaře o každodenní hygieně včetně používání fluoridu. Dobrá péče o chrup může napomoci omezit riziko zubního kazu a porušení zubní skloviny,” upozorňuje Suchánek.

Bublinky tělo rychle zasytí a člověk pak nemá hlad

Pocit nasycení po vypití perlivého nápoje je velmi krátkodobý. Tělo se oxidu uhličitého ze žaludku zbavuje velmi rychle a pak se pocit hladu vrací.

Bublinky mohou za vznik celulitidy

Celulitida je způsobena kombinací velkého množství faktorů, jako je nedostatečná pohybová aktivita, hormonální antikoncepce, špatná životospráva, kouření apod. Podíl bublinek v nápojích doposud nikdo zcela neprokázal, i kdyby tomu však tak bylo, jednalo by se vždy o okrajový problém, jelikož celulitidou trpí i velmi štíhlé modelky, které pijí především neperlivou vodu a dodržují zdravou stravu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám