Hlavní obsah

Bolestem zad a hlavy mohou ženy jednoduše předcházet

Novinky, ema

Podprsenku ve dnešní době nosí téměř každá žena. Ne všechny si ale vybírají správnou velikost – a je pak dost pravděpodobné, že příčinou bolesti krku a krční páteře může být právě nevhodný výběr spodního prádla.

Foto: Profimedia.cz

Podprsenku dnes nosí téměř každá žena, avšak výběr špatné velikosti může způsobit nepříjemné zdravotní problémy.

Článek

Problémy s bolestí páteře nebo ramen, ale dokonce i bolesti hlavy mohou být způsobeny i výběrem nevhodné podprsenky. Většinou se tak děje především u žen s větším poprsím.

„V první řadě je velmi důležité, aby se ženy s většími prsy vyvarovaly základní chyby.  Totiž toho, aby váha poprsí nespočívala pouze na ramínkách, ale aby byla z větší části držena právě spodní částí podprsenky. Velmi důležité je také dbát na dostatečnou šířku ramínek podprsenky, která částečně rozloží tlak na ramena. Ramínka se nesmí zařezávat ani škrtit, aby nedocházelo ke zvýšenému tlaku pouze na jedno místo ramena,“ říká doktorka Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

Pokud se docílí tohoto pravidla, pak už jen stačí, aby ženy dbaly na stejnoměrné utažení obou ramínek podprsenky. Váha by se měla rovnoměrně rozložit, v opačném případě totiž dochází k přetěžování některých svalových struktur. „V tomto případě pak můžeme hovořit také o jedné z několika příčin bolestí především krční a hrudní páteře, a v některých případech i o bolestech ramen,“ uzavírá Tomanová.

Jak si správně vybrat, aby záda nebolela

Jedním z hlavních problémů bývá určení velikosti. Mnohé ženy se totiž domnívají, že mají o mnoho menší velikost než ve skutečnosti. A realita je pak často velmi příjemně překvapí.

S takovými příběhy se často setkávají prodavačky, které se věnují spodnímu prádlu. „Měla jsem klientku, která přišla s tím, že nejčastěji nosí velikost podprsenky B75. Při výběru vhodného prádla pak vyšlo najevo, že její správná velikost je E65. Byla velmi překvapena a současně i potěšena,“ říká Žaneta Ilutanová, módní stylistka společností Triola, Charme a Like You.

Jak už bylo řečeno, základem je pohlídat obvod tak, aby držel pevně na svém místě. Měl by stále zůstat v rovině těsně pod lopatkami a neposouvat se směrem dolů ani vzhůru. Protože většina žen nosí podprsenku dennodenně, podrobte ji i ve fázi zkoušení takzvané „zátěžové” zkoušce. Několikrát si povyskočte, předkloňte se, zakružte rukama. Podprsenka by opět měla zůstat na stejném místě, ňadra by neměla vykukovat nebo z košíčků zespodu vypadávat, jinak je velikost špatně zvolená.

Jen správně vybraná podprsenka může ňadra pevně fixovat, rozložit jejich váhu a výrazně ulevit krční páteři, což je ve dnešní době kancelářských profesí velkou výhodou.

A nejsou to jen zdravotní důvody, proč by podprsenka měla sedět absolutně precizně. Jde i o zdravé sebevědomí, které můžeme získat právě vhodným výběrem. „Střih podprsenky jde ruku v ruce s kombinací padnoucí velikosti obvodu a košíčku. Každá žena by měla hledět nejen na pohodlnost, ale například i na to, aby se jí prádlo nerýsovalo pod oblečením a aby se v něm cítila komfortně,“ radí stylistická kancelář Intimissimi.

Reklama

Související články

Podsedák může pomoci s bolestmi zad

„Tahle blbost mi má pomoci?“ říkal si v duchu jednatřicetiletý brněnský podnikatel. Nafukovací podsedák, respektive dynamicko-směrový polštář, mu doporučil...

Výběr článků

Načítám