Hlavní obsah

Nějakou fobií trpí téměř každý

Novinky, zun

Snad každý druhý z nás se potýká s nějakým strachem či fobií. Některé komplikují život, například klaustrofobie, jiné jsou relativně neškodné, mezi ty patří například strach z knoflíků. Ale zbavit se fobie nebo ji alespoň potlačit, není vůbec snadné. Od toho jsou tu odborníci, na které je dobré se obrátit. A také různé pomocné kurzy.

Foto: Profimedia.cz

Strach z uzavřených prostor dokáže život velmi znepříjemnit.

Článek

Při jejich absolvování mohou nastat také úsměvné okamžiky. I když jak pro koho. Při jednom kurzu, který pomáhá lidem zbavit se strachu z uzavřeného prostoru, se měli účastníci stručně představit a jednoduše říci, jakou fobií trpí.

Nikdo neměl žádný větší problém svěřit se. Jeden s tím, že mu trápení způsobuje klaustrofobie (strach z uzavřeného prostoru), jiný zase z pocitu stísněnosti, další ze strachu z výšek. Jen jeden člověk seděl a poslouchal. Postupem času byl celý zpocený a třásl se. Všechny vyslechl, a když došla řada na něj, vyhrkl: „Mám fobii z lidí, kteří mají fobii“, a utekl. Pro něj zrovna tento kurz vhodný nebyl, měl raději zvolit individuální návštěvu u lékaře.

Fobie představují psychický blok

Zmíněná klaustrofobie se v lepším případě může projevovat pouhými pocity nejistoty, ale také třeba silnými záchvaty, při kterých člověk může až omdlít. Klaustrofobií trpí na světě asi 5 % lidí. Život s touto nemocí nemusí být nijak výrazně odlišný od ostatních. Vždy ale představuje jistý psychický blok.

Opakem klaustrofobie je agorafobie. Lidé jí postižení mají strach z otevřených a zejména veřejných prostor. Mezi nejčastější fobie pak ještě patří chorobný strach z výšek, strach z hadů a také hrůza z veřejného projevu. Častý je také strach z pavouků, myší, jehel, špíny a také z klaunů.

Foto: Profimedia.cz

Strachem z klaunů neboli coulrofobií si před pár lety vysvětlovali ubývající návštěvnost cirkusoví manažeři v Anglii. Ti se dokonce rozhodli léčit touto fobií trpící lidi na speciálních seancích s klauny. Chtěli jim vysvětlit, že klauni nejsou žádná vraždící monstra a ukázat, že z nich strach mít nemusí. Jestli se po těchto seancích zvýšila návštěvnost v anglických cirkusech, ale známo není.

Reklama

Související témata:

Související články

Když život ovládne chorobná úzkost

Permanentní život v napětí, kterého se nelze zbavit a uvolnit se. I tak by se dalo charakterizovat psychické onemocnění - chorobná úzkost. Jedná se o velmi...

Výběr článků

Načítám