Naše tělo se prakticky každý den potýká s toxickými látkami, které se usazují v našich orgánech a tkáních. Dostávají se do nás vzduchem, jídlem i vodou. Pokud cítíte, že byste měli svému tělu odlehčit a pročistit se, tak to udělejte zrovna na jaře, kdy je na detoxikaci nejvhodnější doba. Takový proces totiž podle některých odborníků dokáže omladit i o několik let.

Vyčistěte si stravu

Detoxikace bez úpravy stravy má minimální efekt. „Doporučuji vyloučit minimálně na dva a půl měsíce ze stravy maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Nahradit mnohé můžeme sójovými výrobky (tempeh, miso), rybami, žitnými a ovesnými obilovinami, obilnými kašemi, luštěninami (čočka, fazole, cizrna, hrách), přidat mnoho zeleniny, ovoce, semínek a za studena lisovaných olejů (lněný, konopný, makadamový apod.),“ vyjmenovává výživový specialista Martin Škába s tím, že je samozřejmostí v době detoxikace vyloučit alkohol a cigarety.

Očista tlustého střeva

Očista tlustého střeva je základním principem detoxikace, protože právě v něm vznikají ty nejstrašlivější toxiny otravující tělo. „Průměrný Čech jí velmi málo ovoce a zeleniny, nekonzumuje žádná zrna, málo pije, naopak si dopřává hodně mléčných výrobků, bílého pečiva, uzenin a ohromné množství masa a sladkostí. Velmi málo cvičí a každý den sedí i patnáct hodin,“ shrnuje Škába alarmující informace. Toto vše podle něj přispívá k tomu, že se na stěnách střeva usazují velké nánosy zbytků potravy, zahnívají tam, postupně ucpávají a zmenšují průměr střeva.

Toxické látky se pak dostávají cévním systémem do jater a do celého těla. Nejúčinnější technikou, jak tlusté střevo čistit, je podle něj jeho výplach vodou. Postupné napouštění a vypouštění vody o různé teplotě v trvání několika procedur (od tří po osm). „Domácí a neodborná aplikace klystýrů je pro mnohé lidi nepřijatelná i nebezpečná, modernější technologie jsou pohodlnější a mnohdy méně časově a psychicky náročné. A hlavně, což je nejdůležitější, bezpečnější.“

K detoxikaci jater je ideální zelenina

Po očistě střev se určitě zaměřte také na vyčištění jater. Jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla a pomyslnou „detoxikační továrnou“. Pokud fungují špatně, celé tělo strádá a ostatní systémy těžce pracují. „K detoxikaci jater je ideální extrakt z červené řepy, z petržele, z ostropeřce mariánského, z pampelišky nebo z kurkumy (lze použít kari koření),“ doporučuje Škába.

 Pijte zeleninové šťávy

Následně prolijte tělo živinami. Například v odšťavňovači si můžete dělat každý den šťávy, pro začátek alespoň 3 dcl denně. Zkuste kombinaci: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a trochu bílé a červené cibule se špetkou zázvoru a kari koření. Šťávy se dostanou do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitamínů, minerálů, fytoživin, enzymů a detoxikace se urychlí. Zeleninové šťávy je ideální konzumovat nejlépe po celé období detoxikace. Již i během očisty střev.

Tělo ze železa

Z mnoha potravin, vody i životního prostředí se do těla dostává mnoho těžkých kovů. Ty mají za následek narušení rovnováhy v těle a podporují vznik různých onemocnění od migrén až po kožní choroby. K tzv. odkovení je vhodná sladkovodní řasa chlorella obsahující velké množství minerálů, vitamínů i bílkovin.

Tipy na dlouhodobou očistu těla:
Užívejte každé ráno lněné rozemleté semínko s teplou vodou
Konzumujte každý den alespoň 100 g kysaného zelí. Bez konzervantů
Zařaďte každý den do svého jídelníčku pět kusů zeleniny a ovoce
Využívejte síly zeleninových šťáv, ideálně 300 ml denně
Dodržujte pitný režim formou neperlivé vody
Hýbejte se alespoň 20 minut denně
Vyvarujte se sladkostí, sladkých vod a uzenin
Maso a mléčné výrobky stačí jíst 3x týdně
Jak dlouhá by měla být detoxikace těla
Výživový specialista doporučuje vypočítat, kolik času potřebujete na detoxikaci vašeho organismu, a to pomocí jednoduchého vzorce: váš věk vydělte číslem 10 a vyjde vám doba v počtu měsíců, u 50 letého člověka je to tedy 50:10= 5 měsíců.