Hlavní obsah

Přírodní prostředky, jež pomáhají mírnit problémy klimakteria

Právo, Petr Veselý

Stále větší počet žen chce řešit potíže klimakteria pomocí přírodních prostředků. Obsahují hlavně fytoestrogeny, látky rostlinného původu podobné hormonům. Pomáhají ženám mírnit problémy provázející náročné životní období.

Foto: Profimedia.cz

Efekt přírodních preparátů bývá individuálnější než u hormonů.

Článek

Někdy o něm mluvíme jako o menopauze. U většiny žen nastává po padesátce. V tomto období přirozeně vyhasíná činnost vaječníků, ve kterých se tvoří pohlavní hormony. Spoustu žen pak trápí návaly horka, noční pocení a nespavost. Ale nejen to. Bojují s výkyvy nálad, s depresemi nebo se u nich objeví emoční a psychické potíže.

Často se u nich sníží chuť na sex, zhorší zvlhčení pochvy při sexuálním vzrušení, případně změní citlivost poštěváčku (může být méně vnímavý nebo naopak přecitlivělý).

Hormony jako nepřítel

S ubýváním hormonů se může objevit také řídnutí kostí a se stoupajícím věkem rovněž kardiovaskulární potíže. Možností, jak tyto potíže zmírnit, je užívání hormonální substituce (HS), tedy nahrazení přirozených ženských hormonů umělými. Pilulky HS jich obsahují ještě méně než moderní nízkodávková antikoncepce.

Navíc i některé druhy antikoncepčních pilulek lze užívat nejen v průběhu desetiletí po čtyřicátém roce, ale pak i po padesátce, tedy při nástupu klimakteria. Pomůžou překlenout jeho nepříjemné projevy.

Rostoucí počet žen se však staví proti užívání hormonů, protože ho považují za nepřirozené. Řadu z nich navíc vylekaly i zprávy o tom, že mohou zvýšit riziko rakoviny prsu, i když jde o nebezpečí opravdu velice minimální. Ostatně můžou ho probrat s gynekologem.

Fytoestrogeny na mírné či střední potíže

Užívání hormonů má i některá omezení, například kuřačky je užívat nesmí. Po čem tedy mohou sáhnout?

V lékárnách prodávají potravinové doplňky obsahující fytoestrogeny. Jejich výrobci je získávají ze sóji, z jetele a z dalších rostlin. Mohou pomoci u mírných a středních potíží. Ale obvykle ne se všemi problémy. Například řídnutí kostí nedokážou zastavit. Stejně tak nemají vliv na stoupající riziko nemocí krevního oběhu a tak dál.

Efekt přírodních preparátů bývá individuálnější než u hormonů a víc zaměřený na řešení určitých těžkostí. Každá žena si musí najít svou kombinaci různých přípravků nebo rostlin.

Zelená lékárna

Výhodnější než používání samotných bylin, respektive čajů a výluhů z nich, jsou přípravky koupené v lékárně. Obvykle totiž obsahují standardizované množství extraktu a to lze racionálněji dávkovat, naproti tomu množství účinných látek třeba v čaji z třezalky, kterou si sami natrháte, se dá jen těžko odhadnout. Množství těchto látek může být různé a logicky se liší také jejich účinky.

Ploštičník hroznový nebo extrakty z něj doporučují fytoterapeuti na návaly horka, pocení, závratě, bušení srdce a nespavost. Ale také na zmírnění podrážděných reakcí a depresívních nálad. Případně na bolesti, křeče a silné krvácení při menstruaci.
Třezalka působí hlavně na psychiku. Tedy proti kolísání nálad, melancholiím a depresím, ale také proti podrážděným reakcím, úzkostem a stavům paniky.
Chmel účinkuje na nervozitu, případně potíže se spánkem. Příznivě ovlivňuje také zklidnění menstruačního cyklu.
Meduňka je výborná při nervozitě a nervově podmíněných poruchách, stejně jako na nespavost. Lze ji použít na uklidnění, ale i proti stresu a křečím, na kterých se stres podílí.
Drmek podporuje hormonální rovnováhu a působí proti bolestem prsou.
Šalvěj mírní návaly horka a pocení, zejména toho nočního, mírně pomáhá také u zánětů.
Kontryhel má smysl při silném krvácení. Některé ženy zápolí na začátku klimakteria s častější a silnější menstruací. V kombinaci s andělikou čínskou a ploštičníkem může tyto problémy zmírnit nebo eliminovat v řádu týdnů.
Ženšen povzbuzuje, zejména při stavech fyzického a duševního vyčerpání, ale rovněž při stavech únavy, duševní apatie nebo při problémech se soustředěním.

Pomoc po rakovině

Zmíněné přírodní prostředky a potravinové doplňky obsahující fytoestrogeny mohou být užitečnou pomůckou také pro ženy po rakovině prsu a pacientky s nemocnými játry nebo vysokým rizikem vzniku krevní sraženiny, které obvykle nemohou brát HS. Jejich klimakterické problémy lze někdy těmito prostředky alespoň zmírnit.

Pokud je to potřeba, může gynekolog předepsat ženě léky na osteoporózu a doporučit jí pomůcky na zmírnění bolestí při pohlavním styku, případně jí navrhnout i hormonální substituci. Neměla by to brát jako prohru, ale spíš jako další možnost, jak řešit problémy menopauzy.

Rady z knih a internetu

Velice fundovanou knížku napsal o klimakteriu gynekolog MUDr. Tomáš Fait: Přechodem bez obav (nakladatelství Maxdorf). Probírá v ní výhody a nevýhody hormonální i nehormonální léčby, stejně jako alternativních a přírodních prostředků. Upozorňuje ovšem i na pozitivní efekty, kterých lze dosáhnout díky změně životního stylu nebo díky preventivním vyšetřením. Praktické informace naleznete rovněž na www.klimakterium.cz.

Reklama

Související články

I muži mají své klimakterium

Přestanou mít chuť na sex nebo o něj ztratí zájem. Připadají si také vyhaslí, unavení a bez energie. To je pouze část příznaků mužského klimakteria. Říká se mu...

Výběr článků

Načítám