Hlavní obsah

Počet HIV pozitivních roste, lidé riziko stále podceňují

– Praha
Novinky, vrb

Podle informací Světové zdravotnické organizace žije na světě více než 35 miliónů osob nakažených virem HIV. Od roku 1981 do roku 2007 jich virus více než 25 miliónů zabil. Den světového boje s AIDS má především varovat před neutuchající lehkomyslností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Smyslem Světového dne boje proti AIDS datovaného na 1. prosince je především zvýšit povědomí o této zhoubné, mnohými podceňované nemoci. Lékaři v Česku letos evidují rekordní počet nových pacientů s virem HIV. Podle předběžných údajů je jich 215. Novinářům to sdělil šéf Národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu Vratislav Němeček. Česko stále patří ve světě i Evropě k zemím s nižším výskytem nemoci, nárůst je ale prudký.

Počet infikovaných roste rychleji než kdy dřív

Nákaza virem HIV se v Česku sleduje od roku 1985. V 80. a 90. letech počty nových pacientů kolísaly, maximálně se dostaly k šesti desítkám. Od roku 2003 začalo případů podle Němečka rapidně přibývat. Od počátku sledování do konce letošního října testy v Česku potvrdily smrtící vir u celkem 2082 lidí. Nemoc AIDS propukla u 396 z nich. O život připravila 198 nemocných, tedy polovinu. Neoficiální údaje jsou ale mnohem děsivější. Hovoří totiž o tom, že HIV pozitivních, kteří o své nemoci neví, může být trojnásobek až desetinásobek.

„Nejvíce infikovaných je v Praze a Středočeském kraji, následuje kraj Jihomoravský. Z celkového počtu představují více než polovinu muži, kteří mají styk s jinými muži, více než čtvrtina jsou heterosexuální přenosy,“ řekl Novinkám Július Szabó, tajemník České společnosti AIDS pomoc, který působí v sociálně-azylovém centru Dům světla v Praze.

Informování a osvěty není nikdy dost

„V rámci Světového dne boje proti AIDS se budou po celé České republice pohybovat dobrovolníci prodávající červenou stužku jako symbol solidarity s HIV pozitivními a nemocnými AIDS. Na Václavském náměstí také bude už tradičně náš osvětový stan s DJ´s a lidmi poskytujícími veškeré potřebné informace k tématu. Informační tramvaj, kterou letos už podesáté vypravujeme ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy, vyjede ve 13 hodin od Holešovického výstaviště,“ informoval Július Szabó. Edukativní Tramvaj do stanice touha vypraví také mezinárodní medická organizace.

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic při této příležitosti upozorňuje na problematiku přenosu HIV z matky na dítě. Ve spolupráci se studenty medicíny z organizace IFMSA rozdají v ulicích pěti českých měst 10 000 kondomů a informačních materiálů. „Odhaduje se, že na světě zemře každý den v důsledku HIV až 600 dětí a kolem 900 dětí se jím nakazí, přestože je dostupná snadná a relativně levná léčba, " upozorňuje ředitel Lékařů bez hranic pro Českou republiku Pavel Gruber.

Nákaza může číhat kdekoliv

Lidé obecně stále podceňují nutnost používání ochrany a málokdo si připouští reálnou možnost nákazy. Přitom podle informací České společnosti AIDS pomoc jsou mezi HIV pozitivními lidé ze všech sociálních skupin. Sympatický a  zdravě vypadající manažer, který vypráví o své sexuální zdrženlivosti, ve skutečnosti zdravým vůbec být nemusí. AIDS často nemá v prvních letech vůbec žádné příznaky.

Související téma:

První prosinec provází i bezplatné testování na HIV, které probíhá v 56 zemích světa. Dům světla v Praze není výjimkou. Zde se provádí tyto odběry celoročně zcela zdarma a naprosto anonymně vždy v pondělí od 16 do 19 hodin a ve středu od 9 do 12 hodin. Podobně je tomu například na pražské sexuologické klinice v ulici Apolinářská 4. Pražské centrum R-R v Bolzanově ulici bude zdarma testovat v úterý 3. prosince mezi 11. a 18. hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám