Hlavní obsah

Novinky v léčbě chrápání

Právo, Petr Veselý

Nová metoda, jak zmírnit nebo eliminovat chrápání, využívá energii plazmy s nízkou teplotou. Jako první vyzkoušel tento typ operace u nás MUDr. Václav Pavelec, Ph. D., z kliniky Lente, která má pobočky v Praze a v Plzni.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Chrápání může mít řadu různých příčin. Efektivní léčba proto vyžaduje přesnou diagnózu.

Článek

Zmíněný postup je šetrnější než běžně používané lasery. Obě metody, plazma i laser, se snaží o to samé - uvolnit dýchací cesty a odstranit z nich tkáně, které v nich vibrují, což vyvolává chrápání. Široce rozšířené lasery pracují s vysokými energiemi, a tedy i s vysokými teplotami (až 1200 °C). Nedochází při nich jen k odstranění problematických partií, ale bohužel také k poškození okolních sliznic.

Nový přístroj využívá tenkou endoskopickou sondu a energii plazmy. Ta dosahuje teploty jenom 60 až 80 °C. Je tedy šetrnější ke zmíněným tkáním, které navíc při odstraňování nekrvácejí. Většina pacientů může jít hned po zmíněné operaci domů.

Také rekonvalescence, tedy doléčení, bývá logicky kratší a méně bolestivá. Operace využívající plazmu se navíc nepoužívá jen na odstranění nebo na zmírnění problémů, které lidem způsobuje chrápání, ale třeba i k likvidaci mandlí u malých dětí a na další zákroky. Zdravotní pojišťovny tuto metodu zatím nehradí, i když se cena za zákrok pohybuje kolem 20 000 Kč, což je zhruba pětkrát méně, než stojí klasický chirurgický zákrok proplácený pojišťovnami.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Novinka na odstranění chrápání: přístroj, který využívá plazmu s nízkou teplotou.

Speciální implantáty

Další metodou, kterou doktor Pavelec zkouší experimentálně, je využití speciálních částečně vstřebatelných implantátů. Představte si dvě malá silikonová očka spojená 2mm širokou tkaničkou ze speciálního materiálu. Chirurg připevní očka k problematickým sliznicím. Tkaničky do nich časem vrostou a mírně se smrští. To pomůže pevněji zafixovat postižené tkáně a dýchací cesty víc otevřít.

Díky tomu pak nedochází k jejich chvění, a tedy ke chrápání. Zákrok se dělá v místním znecitlivění, trvá kratší dobu než jiné operace a také doba doléčení je u něj výrazně kratší.

Nebezpečná apnoe

Zmíněné implantáty mohou lékaři využít při problémech s chrápáním, ale také při potížích se spánkovou apnoe. Tímto termínem označují silné chrápání, při kterém dochází k opakovaným několikavteřinovým zástavám dechu. Mohou mít pro pacienta vedle nepříjemných i velice vážné následky. Pokud specialisté apnoe včas nediagnostikují a neléčí, dokáže vyvolat problémy, které skončí mrtvicí, infarktem nebo mikrospánkem za volantem a tragickou nehodou.

Účinnou metodou na apnoe je speciální maska, kterou si pacient nasadí v posteli před spaním. Během spánku vhání do úst vzduch, a tím pomáhá udržet hltan a okolí otevřené. Ne každý ale masku dobře snáší. Pro značnou část těch, kteří to nezvládají, by mohly být řešením implantáty.

Muži chrápou častěji než ženy

Zpěvačka Madonna vyhazovala svého bývalého muže Guye Ritchieho, filmového režiséra a scenáristu, kvůli chrápání z manželské postele na chodby jejich domů nebo do komor, kam ukládali nejrůznější věci.

Pro čínského studenta Kuo Li-weje z provincie Ťi-lin bylo chrápání jeho spolubydlícího, na které marně upozorňoval akustickými nahrávkami na univerzitním webu, tak trýznivé, že ho ubodal a skončil ve vězení. Zoufalé české manželky se snaží dotlačit své muže k tomu, aby navštívili lékaře, nebo opouštějí společné ložnice, i když z toho mají špatný pocit.

Chrápání ztrpčuje život víc než třem miliónům lidí v ČR. A také jejich partnerům nebo rodinným příslušníkům. To je odhad odborníků.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Rentgenový snímek může ukázat, jestli k potížím pacienta nepřispívá úzký prostor za jazykem.

Muže trápí třikrát častěji než ženy, což souvisí se způsobem ukládání tuku. U nich to bývá hlavně na břichu, v podbradku a v oblasti kolem krku. Proto se jim častěji zužuje nosohltan a vibruje měkké patro. Chrápání však mohou vyvolat také sliznice zduřelé v důsledku alergií a chronických nastydnutí. Jindy zase anatomická porucha: vybočená nosní přepážka nebo špatné postavení dolní čelisti atd.

„Určit přesnou příčinu chrápání je pro lékaře naprosto zásadní,“ říká MUDr. Pavelec. „Může pak vybrat nejlepší metodu a nasměrovat léčbu tak, aby byla co nejefektivnější.“

Lehčí případy vyšetřují pomocí fibroskopu (jakéhosi kukátka) s kamerou, složitější si pozvou do spánkové laboratoře, pacienta uspí a díky tenké sondě s optickým vláknem se mohou podívat, jak se postižené tkáně chovají v nejrůznějších situacích a polohách.

Tenisák na zádech

Potíže s chrápáním může ovlivnit i sám pacient. Někdy je zmírní, když výrazně zhubne (tuk z oblasti kolem hltanu se však odstraňuje hůř než odjinud). Jindy pomůže, když přestane kouřit, případně pít alkohol. Ten totiž neuvolňuje jen zábrany nebo emoce, ale také svaly a může vyvolávat nebo zhoršovat zmíněné problémy v hltanu a jeho okolí. Podobný efekt mívají i prášky na uklidnění (sedativa).

Proto je dobré konzultovat jejich užívání, ale i volbu různých metod na chrápání, s lékařem. To platí také pro koupi pomůcek typu kolíčků na nos. Nebo tenisového míčku, který si postižený dá do kapsy na zádech mezi lopatkami. U lehčích případů může pomoci, u těch těžkých ne. Ušetříte si peníze, případně zbytečné zklamání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám