Hlavní obsah

Pitný režim má pomoci dodržovat i zaměstnavatel

Novinky, zun

V horkých dnech, které právě prožíváme, je naprosto nezbytné dodržovat pitný režim. Vysoké teploty totiž zatěžují lidský organismus zdravých lidí, natož pak těch, kteří se potýkají s jakýmkoli zdravotním problémem či nemocí. Dehydratace může být životu nebezpečná. S nutností dodržovat pitný režim v práci musí pomoci zaměstnavatel. Za každého počasí.

Foto: Profimedia.cz

Podle zákona stačí normální pitná voda.

Článek

Podle zákona má totiž zaměstnavatel povinnost poskytovat na pracovištích svým zaměstnancům bezplatně nápoje. Nejen kvůli dodržování pitného režimu, ale také kvůli bezpečnosti (kdyby například zaměstnanec potřeboval první pomoc).

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) vysvětluje, že „to ale neznamená, že musí nakupovat speciální nápoje. Stačí normální pitná voda. Firmám ale nic nebrání, aby třeba v rámci benefitů zaměstnancům poskytovaly například ovocné nápoje nebo minerální vody.“

Ochranné nápoje

Speciální kategorii tvoří tzv. ochranné nápoje. Co si pod tímto názvem máme představit? Tyto nápoje jsou určeny například pro řidiče veřejné hromadné dopravy, zaměstnance hutí atd. Týkají se tedy pracovišť, kde není technicky možné odstranit tepelnou zátěž.

Ochranný nápoj se poskytuje na pracovišti nebo v jeho bezprostřední blízkosti tak, aby byl snadno a bezpečně dostupný. Poskytuje se v množství, které odpovídá nejméně 70 % tekutin ztracených z organismu za směnu potem a dýcháním.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Seznam ochranných nápojů vypracovává zaměstnavatel po dohodě se závodním lékařem. Vychází přitom z vyhodnocení rizik, podmínek práce a znalosti zdravotního stavu konkrétních zaměstnanců. Podle toho volí vhodné ochranné nápoje u lidí, kterým by se kvůli práci v nepříznivých pracovních podmínkách mohl zhoršit zdravotní stav.

Oblast mikroklimatických podmínek, tepelné zátěže a související ochranné nápoje má v kompetenci především Ministerstvo zdravotnictví ČR. Případné dotazy na pracovní podmínky a hygienu práce je tak možné směrovat na příslušnou hygienickou stanici, případně oblastní inspektorát práce.

Reklama

Související články

Bude až 38 stupňů, varovali meteorologové

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zvýšil ve většině českých krajů stupeň nebezpečí u výstrahy před vysokými teplotami z nízkého na vysoký. Teploty mohou...

Výběr článků

Načítám