Hlavní obsah

Pro zhubnutí je zapotřebí ujít přibližně 10 tisíc kroků denně

Novinky, das

Podle odborníků je chůze tou nejjednodušší, ale přitom nejzdravější pohybovou aktivitou. A proto je vedle dodržování zásad správného stravování jedním z klíčových prvků důležitých pro udržení zdravého životního stylu.

Foto: Profimedia.cz

Chůze je tou nejpřirozenější pohybovou aktivitou.

Článek

„Potvrzuje to i nedávno realizovaná studie, ze které vyplývá, že lidé, kteří chtějí zhubnout, by měli ujít přibližně 10 tisíc kroků denně,“ uvedla lektorka a cvičitelka společnosti STOB MUDr. Marie Skalská.

Sedm lidí v rámci projektu společnosti STOB (STop OBezitě) po dobu tří měsíců usilovalo o překonání své obtížné situace a dohromady zhubli více než 60 kilo. Zároveň si vylepšili své zdravotní a tělesné parametry. Podíl na tomto úspěchu měla pravidelná chůze, jejíž intenzitu si soutěžící mohli zaznamenávat pomocí systému aktivního zdraví eVito.

Za tři měsíce 1384 kilometrů

Účastníci nachodili v průměru kolem 10,5 tisíce kroků denně. Jiří Brát nachodil za tři měsíce trvání projektu dokonce neuvěřitelných 1384 km, v průměru přes 17 tisíc kroků za den. Díky pohybové aktivitě se panu Brátovi podařilo jen za necelý měsíc a půl přeměnit 3,2 kilogramu svého tělesného tuku na svalovou hmotu.

„Možná je to těžko pochopitelné, ale chůze se stala jednou z mých nejoblíbenějších denních činností. Mám i chytrý krokoměr, který mi kroky počítá, a to mě hodně motivuje. Vím, kolik kroků denně přibližně nachodím, a tak běžně dělám i to, že když mám ‚krokový‘ skluz, vystoupím z tramvaje či autobusu o pár zastávek dříve a projdu se domů pěšky.“

Závěrečná měření zdravotních a tělesných parametrů účastníků potvrdila celou řadu pozitivních výsledků. Z celkových 64 shozených kilogramů se soutěžícím podařilo zbavit 47 kilogramů tělesného tuku a zhubnout 72,5 cm v pase a 47 cm přes boky. Jejich průměrný BMI se snížil z 36,6 na 33,75.

Čtěte také
Jan Keller: Nemá smysl vyklízet bojiště
Rozhovor se známým sociologem, filozofem a publicistou o životě, současné morálce a ekonomické krizi. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy chtějí ženy nejčastěji zhubnout

Ženy a hubnutí patří už téměř neodmyslitelně k sobě. S jistou nadsázkou by se dalo říci, že členky romantičtějšího pohlaví hubnou neustále. Podle odborníků se...

Výběr článků

Načítám