Hlavní obsah

Sirnaté lázně pomáhají i lidem po endoprotézách či nervových onemocněních

Novinky, das

Sirnaté lázně prosluly především v souvislosti s léčbou kožních onemocnění, zejména pak lupénky. Nyní mezi lázeňskými hosty můžete najít i pacienty s onemocněním tepen končetin, roztroušenou sklerózou, osteoporózou a pak také klienty po operacích náhrad kyčelních a kolenních kloubů, a to již dvanáctý den po zákroku.

Foto: Profimedia.cz

Efekt lázeňské léčby spočívá v psychickém zklidnění a relaxaci.

Článek

"Sirné sulfanové přírodní minerální léčivé vody mají příznivý účinek při léčbě kožních onemocnění, ale i při cévních a nervových onemocněních či nemocech pohybového aparátu,“ vysvětluje prim. MUDr. Leoš Sochor, vedoucí lékař Sirnatých lázní Ostrožská Nová Ves.

„Sulfan má stabilizační, protiprogresivní a protidegenerativní efekt u chorob svalů a neurodegenerativních onemocnění. Vstřebává se kůží – nejlépe při teplotě vody 37 až 38 stupňů Celsia. Síra se pak ukládá v pojivové tkáni, díky čemuž se zlepšuje pružnost a mechanická odolnost měkkých tkání. Dále se sulfan podílí na zpomalení nežádoucího úbytku elastinu a kolagenu v chrupavkách a šlachách. Sirovodík (sulfan) má také příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Rozšíření cév je patrné i pouhým okem jako červeně zabarvená kůže (tzv. sirný erytém)," dodává primář Sochor.

Sirnaté lázně se stávají i pomyslnou poslední záchranou pacientů po osteoporotických zlomeninách, u nichž soustavná ambulantní léčba trvající déle než tři měsíce nepřináší očekávané výsledky. Součástí léčebné lázeňské rehabilitace je kromě vodoléčby především fyzioterapie a léčebný tělocvik, který pozitivně ovlivňuje tvorbu kostní hmoty, svalovou sílu a koordinaci.

Jak moc lázeňská péče pomáhá

Efekt lázeňské léčby spočívá v psychickém zklidnění a relaxaci, s nimiž bezprostředně souvisí přeladění imunitní odpovědi organismu na podněty vedoucí k projevům lupénky. Výhodou je i současná léčba kloubního postižení, kterou standardně nemocnice nenabízejí. Jde především o kombinace rehabilitace, elektroléčby, laseru, magnetoterapie, parafinových a rašelinových zábalů, plynových injekcí, masáží a terapie v sirné vodě. Jejím působením dochází k uvolnění svalstva, zvýšenému prokrvení podkoží a následně i k navození hojivých procesů kůže.

"Ročně v našich lázních léčíme zhruba pět set pacientů s lupénkou. Mnozí z nich poté dlouhodobě nemají žádné viditelné příznaky onemocnění,“ doplňuje dermatoložka MUDr. Kateřina Macháčková.

Minerální voda je před koupelí ohřívána na 36-38 stupňů Celsia. Koupele tak navozují svalovou a cévní relaxaci, příznivě působí na centrální nervový systém, pomáhají předcházet ateroskleróze a u pacientů s onemocněním dýchacích cest usnadňují vykašlávání hlenu.

Lázeňská péče si tak poradí se zdravotními problémy, jako jsou obrna lícního nervu, zánětlivá onemocnění centrálních nervů, stavy po operacích mozku, míchy a periferních nervů, roztroušená skleróza, nervosvalová onemocnění, Parkinsonova nemoc, iritačně-zánikové kořenové nemoci a další nervová onemocnění. Např. u roztroušené sklerózy mozkomíšní byly prokázány její účinky na prodloužení období remise (přechodného vymizení příznaků nemoci) a zpomalení celkového rozvoje onemocnění.

V Sirnatých lázních Ostrožská Nová Ves se mohou podle Vyhlášky o stanovení Indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči léčit pouze dospělí pacienti. Při komplexně hrazené léčbě hradí zdravotní pojišťovna i stravování a ubytování. V případě příspěvkové léčby jsou placeny pouze absolvované procedury. Lázeňskou péči mohou však lidé absolvovat i jako samoplátci.

Reklama

Související články

Radim Uzel: Lázně působí na sex blahodárně

V nemocnici to už dnes vypadá skoro jako v nějaké atomové elektrárně. Všude plno blikajících přístrojů a pípajících instrumentů. Lékař pak už jenom sedí,...

Záněty ledvin se nevyplácí podceňovat

Ledviny jsou pro náš život stejně důležité jako třeba srdce nebo plíce. Mají na starosti zbavit tělo odpadních látek, které jsou z organismu vylučovány v moči,...

Výběr článků

Načítám