Hlavní obsah

Na co si dát pozor v kanceláři při chřipkové epidemii

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipka a nachlazení patří mezi hlavní důvody, proč lidé zůstávají doma na nemocenské. Bránou vstupu infekce do lidského organismu je výstelka nosohltanu a oční spojivky. Onemocnět lze tak kdekoliv, kanceláře nevyjímaje. Vyplatí se proto dodržovat několik preventivních zásad, jak omezit šíření chřipkových virů v uzavřeném prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Chřipka a nachlazení patří mezi hlavní důvody využívání dnů nemocenské.

Článek

„Nedotýkejte se příliš často rukama obličeje a nemněte si oči. Snížíte tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů. Mezi nejrizikovější z nich patří v kancelářích mikrovlnné trouby, chladničky, kávovary, kopírky nebo třeba houbičky na mytí nádobí. V období chřipkové epidemie se nedoporučuje půjčovat si od kolegů telefony, sklenice či příbory," radí Jan Pipek ze společnosti Kimberly-Clark Professional, která je realizátorem projektu Zdravé pracoviště.

Tou nejlepší prevencí je poté pravidelné mytí rukou, nejlépe pomocí antibakteriálního mýdla či dezinfekčních gelů s alkoholem. Zvláště pak, pokud cestujete do zaměstnání městskou hromadnou dopravou, držíte se různých madel a držáků, kterých se dotýkají tisíce lidí.

Nezapomínejte větrat

Vzhledem k tomu, že se chřipka šíří formou kapének, je dobré v kanceláři pravidelně větrat.

Topení a klimatizace vysušují horní cesty dýchací, což zvyšuje jejich náchylnost k virové nákaze. Pokud tedy není možno potřebně větrat, měly by být v místnostech alespoň k dispozici zvlhčovače vzduchu, které je ale nutné pravidelně čistit a měnit v nich vodu.

"Počítejte s tím, že ne každý nemocný zaměstnanec je ochoten domyslet důsledky svého chování. Nejrizikovější je pro vás úzký kontakt s kašlajícím nemocným - optimální je dodržovat vzdálenost od něj cca 2 metry," dodává Pipek.

Velkou chybou ale i je, když si lidé při kýchání a kašli zakryjí ústa dlaní. Výrazně tak podporují šíření viru - vir se dostane na vše, čehož se dotyční následně dotknou - pracovní stoly, židle, psací potřeby apod. Tyto povrchy jsou pak po dobu několika hodin infekční.

Namísto toho by měli nemocní používat jednorázové kapesníčky, a když je nemají po ruce, tak hřbet ruky.

Omezte kouření

Kuřáci jsou během zimních měsíců mnohem náchylnější k nejrůznějším nemocem včetně chřipky a nachlazení. Bohužel to platí i pro pasivní kuřáky, kteří se pohybují v místech, kde se hodně kouří a vdechují cigaretový kouř nedobrovolně. Kouření vysušuje nosní sliznici, která je pak ideálním prostředím pro zachycení chřipkových virů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám