Hlavní obsah

Při rýmě a ucpaném nosu z nachlazení smrkejte co nejméně

Novinky, bok

Zima není jen obdobím radovánek ve sněhu či dovolených na horách, ale bohužel často i různých onemocnění. V horším případě nás skolí chřipka či angína, v "lepším" jen lehčí nachlazení spojené s rýmou. U takové rýmy odborníci ale radí - smrkejte co možná nejméně, i když vás to svádí.

Foto: Profimedia.cz

Při rýmě, která je virového původu, lékaři doporučují smrkat nenásilně a spíše méně často.

Článek

Ucpaný nos z nachlazení není způsobem mnohdy hlenem, ale spíše otokem či zánětem krevních cév v nosní dutině vyvolaným infekcí, vysvětluje pro Daily Mail Ayah Al Ayoubi, konzultant na oddělení ORL v Chase Farm Hospital v Londýně.

V takovém případě nejenže časté smrkání příliš nepomůže, ale spíše může situaci ještě zhoršit vznikem nějaké druhotné bakteriální infekce. Odborníci také příliš nedoporučují inhalaci páry z převařené vody, v obou případech si můžete sliznice v nose ještě více podráždit.

Pokud vás to opravdu nutí smrkat, zkoušejte postupně jednu nosní dírku po druhé jemně profouknout, nic ale nenuťte násilím. Pro okamžitou pomoc můžete použít i tzv. dekongestanty, tedy léky, které zmírňují otok nosní sliznice.

Spreje či kapky na běžnou rýmu ale také nejsou vhodné pro každého. Při jejich užívání by měli dávat pozor lidé s onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem či diabetem. Především proto, že takové léky mohou zároveň působit i jako stimulanty, které mohou vést ke zvýšení srdeční frekvence či krevního tlaku.

Alternativou v tomto případě mohou být různé nosní spreje obsahující mořskou vodu, které se dají používat i vícekrát během dne. Jejich nevýhodou je ale kratší účinnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší lék na ucpaný nos? Uspokojivý sex

Trápí vás ucpaný nos a nachlazení? Pak zapomeňte na veškeré léčebné přípravky a vyzkoušejte mnohem jednodušší lék - uspokojivý sex. Orgasmus dosažený...

Výběr článků

Načítám