Hlavní obsah

Myomy - nádory, které se týkají téměř poloviny žen

Novinky, das

Myomy patří mezi nejčastější nádory ženských orgánů vůbec. I když se jedná o nezhoubné nádory, které nevytvářejí metastázy, nelze jejich škodlivost podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

S jakoukoli závažnější či déletrvající bolestí v oblasti břicha bychom měly navštívit lékaře.

Článek

Myomy vznikají bujením svalových buněk děložního těla. Svalové buňky se „množí“ vlivem působení ženských pohlavních hormonů progesteronu a estrogenu, kterých mají ženy mezi 30. až 50. rokem života ještě velké množství. U žen, které jsou po přechodu, se pohlavních hormonů tvoří méně. Proto se buňky nemnoží tak rychle a myomy nevznikají, nebo se alespoň nezvětšují. Myomy trápí až 40 % žen.

"Mnohdy o myomech žena nemá ani tušení, jindy jí mohou způsobit řadu obtíží jako je nepravidelné krvácení, bolest či tlak v podbřišku nebo problémy s otěhotněním či donošením dítěte. Vše záleží na tom, kde se myom nachází, jak je velký a zda je jeden, nebo jich je více," vysvětlují odborníci ze serveru Ženská-neplodnost.cz.

Problémy v těhotenství nebo během menopauzy

Největší komplikace mohou myomy způsobit v těhotenství, kdy se díky vyššímu množství progesteronů a estrogenů mají tendence zvětšovat, což může následně zkomplikovat porod i období šestinedělí.

Někdy se myomy mohou objevit i v období menopauzy, a to v souvislosti užíváním hormonální léčby. V takových případech je nutné léčbu hormony přerušit. Po skončení menopauzy pak obvykle myomy samy zmizí.

Rizikovým faktorem pro vznik myomů je pak především genetická výbava, etnický původ (častěji se objevují u Afroameričanek) a obezita. Naproti tomu kouření má zřejmě zcela opačný účinek, stejně jako počet porozených dětí. Čím má žena více dětí, tím je větší pravděpodobnost, že mít myomy nebude. Ze statistik navíc vyplývá, že ženy, které odkládají první graviditu na období po třicátém roku věku, trpí tímto onemocněním významně častěji.

Pravidelné vyšetření

Lékaři většinou myomy objeví náhodně při pravidelné prohlídce nebo na základě obtíží. Pokud je myom velký, pak ho většinou gynekolog nahmatá už při běžné kontrole, nicméně mnohem větší službu při odhalování myomů prokazuje vyšetření ultrazvukem.

Jen výjimečně je pak nutné k upřesnění nádoru provést endoskopické vyšetření dělohy (hysteroskopii). Velká většina těchto nezhoubných nádorů je dobře rozeznatelná již při ultrazvuku.

Příznaky děložních myomů
Silné, nepravidelné krvácení
Bolestivá menstruace a premenstruační nebo postmenstruační špinění
Bolesti a pocit plnosti v podbřišku
Bolesti zad
Bolesti při pohlavním styku
Časté nucení na moč, tlak na močový měchýř

Odstranění jen v případě obtíží

Pokud lékař ženě objeví v děloze myomy, pak to neznamená, že je okamžitě musí nechat odstranit. Operace obvykle přichází na řadu jen v případě obtíží. U mladých žen pak bývá myom odstraněn tzv. vyloupnutím, u starších žen se většinou odstraní myom i s celou dělohou. Vždy záleží na rozsahu nezhoubného nádoru a míře obtíží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám