Hlavní obsah

Populární lék na hubnutí prý poškozuje játra a ledviny a ruší účinky jiných léků

Novinky, das

Volně prodejný lék na hubnutí Alli sice pomáhá shazovat kilogramy, zároveň prý ale poškozuje játra a ledviny. Může za to aktivní látka, která inhibuje enzym, který je klíčem k detoxikaci jater a ledvin.

Foto: Profimedia.cz

Hubnutí pomocí léků nemusí být vždy bez vedlejších účinků.

Článek

Podle americké studie užívání přípravku Alli, jenž pomáhá blokovat vstřebávání tuku z přijímané potravy, může vést k těžké intoxikaci vnitřních orgánů, jako jsou játra a ledviny. Zároveň tyto léky omezují účinnost jiných léků, včetně některých léků proti rakovině.

"Alli obsahuje aktivní složku, jež inhibuje (snižuje aktivitu) karboxylesterázu-2, což je enzym podporující detoxikaci jater, ledvin a zažívacího traktu. Když začne klesat aktivita tohoto enzymu, zvyšuje se toxicita a zároveň se mění účinnost některých léků," vysvětluje pro Daily Express profesor Bingfang Yan.

"Enzym má schopnost metabolizovat širokou škálu léků a při jeho nedostatku se může snižovat účinnost těchto léků, a to zejména léků proti rakovině," dodává doktor Yan.

Výrobce Alli GlaxoSmithKline nesouhlasí s tvrzením, že je Alli nebezpečný. Mluvčí společnosti pro Daily Express uvedl: "V letošním roce byla látka prozkoumána Evropským regulátorem na všechny možné vedlejší účinky a jeho závěry jasně potvrdily, že se jedná o bezpečnou látku. Americká studie byla založena spíše na laboratorních zkouškách, než na testech na lidech."

Reklama

Související témata:

Související články

Motivační slogany ke cvičení, které škodí

Pokud chceme zhubnout nebo si udržet stávající hmotnost, je vhodné cvičit. Při cvičení pak využijme nějakou motivaci, která nás bude držet na správné cestě...

Proč muži hubnou snadněji

Zhubnout nadbytečná kila není jednoduché. Je ale rozdíl, když se k redukci váhy rozhodne žena, nebo muž. V čem se od sebe liší? Jaké volí strategie a na jaké...

Výběr článků

Načítám