Hlavní obsah

Proč muži hubnou snadněji

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhubnout nadbytečná kila není jednoduché. Je ale rozdíl, když se k redukci váhy rozhodne žena, nebo muž. V čem se od sebe liší? Jaké volí strategie a na jaké překážky naráží?

Foto: Profimedia.cz

Jak hubnou muži?

Článek

Nadváha a obezita trápí 64 % českých mužů. Uvedl to průzkum Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v rámci preventivního projektu Žij zdravě. Ale muži mají oproti ženám v boji s kilogramy tři velké výhody. První z nich je odlišné složení těla. Mužské tělo je totiž tvořeno větším podílem svalové hmoty a menším podílem tuku než tělo ženské. A právě díky tomu muži spalují v klidu i při pohybu více energie než jejich protějšky.

Druhou výhodou je, že muži mají větší vytrvalostní výdrž, kdy dokáží vydávat energii po delší časový úsek bez pocitu únavy. „Muži mají hubnutí snazší. Neprožívají ho tak závažně. Většinou se rozhodnou a mají vůli nový režim dodržovat, ať už jde o změnu jídelníčku nebo sportovní aktivity. Proto nepodstupují takové peripetie se stále novými dietami jako ženy,“ říká psychoterapeutka Jana Březinová.

Foto: Profimedia.cz

Třetí mužskou výhodou je fakt, že za sebou nemívají tolik pokusů o redukci váhy jako ženy. „Opakované pokusy o zhubnutí s pomocí krátkodobých diet vedou sice k počátečnímu rychlému úbytku kil, často ale končí jojo efektem. Navíc si organismus na nízký energetický příjem zvykne a snižuje svůj klidový energetický příjem. Díky tomu je každý další pokus obtížnější,“ vysvětluje nutriční psychoterapeut Pavel Suchánek.

Muži pár kil navíc neřeší

Je asi jen málo žen, které by byly vyloženě spokojené se svou váhou. Opakovaně se snaží hubnout, podléhají módním dietám, svou hmotnost řeší s kamarádkami a o tom, že se rozhodly shodit nějaké to kilo, ví jejich široké okolí.

Muži naproti tomu pár kilo navíc neřeší. Začnou hubnout až ve chvíli, kdy tato kila mohou znamenat zdravotní problém, nebo jim jinak překáží. Třeba když ve sportovních aktivitách chtějí stačit svým dorůstajícím potomkům. V takovém případě se muži na své hubnutí začnou připravovat, a to například tak, že vyhledají odborníka, který jim poradí s jídelníčkem a pomůže sestavit „tréninkový“ plán. Pokud se tedy muži rozhodnou, snaží se vše dodržovat na sto procent.

„Muži mají k hubnutí techničtější přístup. Neřeší krásu, ale svaly, ne kila, ale kondici. Navzájem se motivují sportovními výkony. Možná někde v hloubi duše řeší i krásnější postavu, ale veřejně to nepřiznají,“ říká Pavel Suchánek. Podle něj muži oproti ženám „dokáží reálněji plánovat, jsou rozvážnější a mají většinou i větší výdrž. Obě pohlaví však mají stejně přehnaná očekávání typu: stačí měsíc a vše bude v pořádku“.

Kameny úrazu

Ačkoli tedy pohyb většině mužů nedělá problémy, kámen úrazu je jinde. A to v jídle. Protože téměř každý muž se rád dobře nají. A pokud se rozhodne hubnout, musí změnu jídelníčku řešit se svou drahou polovičkou. Protože nákup jídla a vaření většinou obstarávají ženy.

Foto: Profimedia.cz

Mužská nadváha s sebou může přinést i další problém. „Není žádnou novinkou, že muži mají při obezitě problém s erekcí,“ říká Jana Březinová. Vysvětluje, že se jedná o poruchu cévního zásobení, které má při mužském typu obezity, tj. v oblasti břicha, vliv na erekci a posléze na kvalitu intimního života. „Těmito problémy trpí nejen muž, ale i celý pár,“ uvádí psychoterapeutka.

Jak muže motivovat?

Bez správné motivace se nepodaří zhubnout nikomu. Pokud chce žena svého muže motivovat, měla by poukazovat na jeho silné stránky a kvality. „Rozhodně ho nepodceňujte a neponižujte posměšky typu: 'už zase, miláčku', 'to už tady jednou bylo', apod. Dietou mu nevyhrožujte. Naopak mu naznačte, že by se vám líbilo, kdyby změnil životní styl. Hubnutí je totiž o změně životního stylu a ne o dietách,“ říká Jana Březinová.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout dietu i o víkendu

Držení diety a hubnutí jako takové je hlavně o silné vůli. Většina dietářů se shodne, že přes týden se to ještě vydržet dá, ale o víkendu odolat nejrůznějším...

Jak udržet správnou motivaci při hubnutí

Někdo hubne bez problémů a snadno, kdežto jiný se trápí a točí se v bludném kruhu jojo efektu. Hubnutí totiž velmi silně ovlivňuje nejen odlišný mužský...

Výběr článků

Načítám