Hlavní obsah

Proč mají starší ženy častěji tukové zásoby v oblasti pasu

Novinky, bok

Téměř každou ženu čeká v životě přelomové období v podobě menopauzy. Jde o přirozený stav, kdy po přechodu přestane menstruovat. Menopauza je mnohdy doprovázena řadou potíží v podobě bušení srdce, nočního pocení, nespavosti nebo třeba podrážděnosti. To ale není vše. Jedním z nemilých projevů může být i nepříjemné ukládání tuků v okolí pasu.

Foto: Profimedia.cz

U řady žen se v období menopauzy změní lokace ukládání tuků. Častěji se shromažďují v oblasti pasu, kde vznikají nepříjemné zásoby.

Článek

Menopauzou a jejími projevy a důsledky se vědci intenzívně zabývají již řadu let. Během jedné z posledních studií se zaměřili právě na spojení menopauzy a ukládání tuku v těle ve spojení se ztrátou přirozených zásob ženského hormonu estrogenu.

Již bylo prokázáno, že s přibývajícími roky je nejen náročnější udržovat si figuru v takovém stavu jako zamlada, ale je také obtížnější shazovat nadbytečná kila, která nechceme. A právě v ukládání tuku nastává u nemalého množství žen po menopauze změna.

Zatímco v mladším věku se při nadváze nadbytečné kilogramy ukládají v podobě tuku častěji v oblasti boků, po menopauze se přemisťují do zóny pasu. Výsledkem tak po čase může být nehezká "tuková pneumatika", o kterou jen málokterá žena stojí.

Menopauza tloustnutí nezpůsobuje

Vedoucí studie profesorka Susan Davisová z Monash University v australském Melbourne v rámci menopauzy vyvrací jeden rozšířený mýtus, který mezi lidmi panuje. "Není pravda, že menopauza sama o sobě zapříčiňuje nadměrné váhové přibírání žen. Hmotnostní změny jsou plně závislé na faktorech životního prostředí, stárnutí a způsobu života, který vedeme."

"Je prokazatelné, že si ženy po menopauze stěžují na větší tukové zásoby v oblasti pasu, ale nejde o přímý jev ve spojitosti s menopauzou. Jedná se spíše o tělesnou reakci na pokles estrogenu. Z toho důvodu dochází k posunu již uloženého nebo nového tuku z boků do výše pasu," cituje Daily Mail.

Jak vědci dále zjistili, ženy středního věku mají tendenci přibrat minimálně 0,5 kila za rok. Ve spojení s nedostatkem cvičení či špatnou životosprávou pak mohou nadbytečné kilogramy přibývat výrazněji.

V souvislosti s prokázáním ukládání tuku v oblasti pasu po menopauze zdravotnická organizace ženy důrazně vyzývá, aby dbaly na svou váhu. Pokud mají už nějaká kila navíc před menopauzou, a nic s nimi nedělají, měly by při nástupu menopauzy rozhodně začít.

Nadmíra tělesného tuku v okolí pasu totiž bývá často spojena s mnohými zdravotními problémy, jako jsou např. metabolická onemocnění nebo srdeční choroby.

Reklama

Související články

Uložený tuk tělo v zimě nezahřeje

Obecně platí, že v zimě máme chuť na tučnější stravu. Na vině je hormon melatonin. Jeho produkce je závislá na tmě, tedy v zimě jej naše epifýza produkuje...

Výběr článků

Načítám