Hlavní obsah

Velké množství kávy snižuje riziko rakoviny dělohy a prostaty

Podle studie Harvard University ženy, které vypijí čtyři až šest hrnků kávy každý den, jsou méně náchylné k rozvoji rakoviny dělohy. U mužů stejné množství snižuje riziko rakoviny prostaty.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které vypijí čtyři až šest hrnků kávy každý den, jsou méně náchylné k rozvoji rakoviny dělohy.

Článek

Podle Daily Mailu během výzkumu nehrálo roli, zda šlo o pravidelné pití kávy s nebo bez kofeinu. Pozitivní vliv pití kávy totiž nesouvisí s množstvím tohoto alkaloidu.

Ačkoli mnoho lidí omezuje množství kávy, které během dne konzumují, protože se bojí, že jim může způsobit například prudké zvýšení krevního tlaku, poslední studie předpokládá, že káva nabízí výhody, které jsou právě zdraví prospěšné. Pravidelné pití kávy například snižuje riziko cukrovky II. typu, žlučových kamenů, rakoviny tlustého střeva a dokonce Parkinsonovy choroby.

V nejnovějším průzkumu, kterého se zúčastnilo 117 000 dobrovolníků, tým zkoumal nápojové zvyky 67 000 žen, jejichž zdravotní stav byl sledován více než dvacet let. Bylo zjištěno, že ženy, které vypily čtyři a více hrnků kávy denně, snížily riziko rakoviny o 25 %. Srovnání proběhlo se ženami, které vypily méně než jednu kávu denně.

Stejné výsledky byly zjištěny u kávy bez kofeinu, avšak konzumace čaje stejně pozitivní závěry nepřinesla. Výzkumníci se poté zaměřili na vliv pití kávy ve skupině 50 000 mužů v průběhu dvaceti let. Výsledkem bylo, že muži, kteří vypili více než šest šálků kávy, snížili riziko rakoviny prostaty o 18 % a riziko smrtelné formy této nemoci o 60 %.

Káva zlepšuje zpracování glukózy

Studie upozorňuje na fakt, že káva může mít příznivý účinek na hladinu inzulinu. Předchozí průzkumy spojily hladinu inzulinu s růstem nádorů a káva pomáhala tento růst omezit. Tento nápoj zlepšuje zpracování glukózy a má protizánětlivé a antioxidační účinky, které hrají roli při rozvoji rakoviny.

Výzkumníci varují před přidáním cukru a smetany do každé kávy, protože kalorie tohoto typu mohou zničit výhody získané ze samotné kávy.

Rakovina dělohy je každoročně diagnostikována přibližně u 8000 žen, zatímco rakovina prostaty přibližně u 40 000 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám