Hlavní obsah

Robotické rukavice dokážou včas odhalit rakovinu prsu i zvětšené uzliny

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prevence je u nádorových onemocnění mnohem důležitější než u jiných chorob. Čím dříve je rakovina odhalena, tím je větší předpoklad, že dojde u jedince k úplnému vyléčení. Proto je tak důležité samovyšetření prsou u žen. Vědci nyní představili světu unikátní robotické rukavice, které dokážou zpřesnit tuto autodiagnostiku.

Robotická rukavice pomůže ženám při samovyšetření prsuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Speciální robotické rukavice Sensation Med vytvořili vědci ze Singularity University v Kalifornii. Původně byly určeny studentům lékařských fakult, nicméně pro svou snadnou ovladatelnost by mohly pomáhat ženám i při samovyšetření ňader v domácím prostředí.

Rukavice jsou vybaveny senzory pro teplotu, vibrace, zvuk, ale i speciálním systémem zpětné vazby, který dokáže člověku říci, kde se přesně dotýkat, ale i kolik tlaku má použít. Rukavice jsou propojeny s počítačem, který následně vyhodnotí výsledky.

Kromě domácího mamografického screeningu dokážou rukavice odhalit zvětšené mízní uzliny, zvětšená játra, ale i poruchy srdečních ozev či vyhodnocení bolestí břicha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám