Hlavní obsah

I hlas vyžaduje jednou za čas regeneraci

Novinky, das

Hlas provází člověka od narození až do smrti. Přináší nejen možnost komunikace, ale jeho prostřednictvím vyjadřujeme také temperament, náladu či emoce. Pro některé z vás však znamená mnohem více – je to nástroj obživy, o který je třeba se pečlivě starat a hýčkat si ho.

Foto: Profimedia.cz

Všichni, již hlas živí, občas potřebují vysadit a dát svému hlasu skutečnou dovolenou.

Článek

Všichni, již hlas živí, občas potřebují vysadit a dát svému hlasu skutečnou dovolenou. Ta ovšem zdaleka nespočívá v mlčení. Na tvorbě hlasu se podílejí tři ústrojí – dechové, fonační (hrtan) a artikulační. A všem třem by se mělo dostat té nejlepší péče, jakou je možné najít.

„Hlasová dovolená není jen péče o hlas, ale zaměřuje se na dosažení celkové fyzické i psychické relaxace, které jsou důležité pro správnou funkci a výkonnost hlasového ústrojí,“ vysvětluje primářka MUDr. Jana Mahdalíková z Lázeňského hotelu Miramare Luhačovice.

Kdy potřebuje hlas dovolenou?

Naprosto spolehlivým indikátorem je chrapot a rychlá únava hlasu, a to zpočátku při nemocech dýchacích cest, později také při delším hlasovém zatížení. Hlas může navíc přeskakovat a v pokročilejším stádiu lze o něj i zcela přijít  (tzv. afonie). Souběžně člověka může trápit zahlenění nebo naopak sucho v ústech, které může vyvolávat kašel.

V lázních jedince čeká nejprve vstupní vyšetření ORL, kde budou lékaři hledat pravou příčinu vašich problémů.  Může jít o funkční poruchu následkem špatné techniky při používání hlasu, dechu nebo o přetěžování hlasu. Příčinou mohou být také organické změny, jako jsou uzlíky, polypy či nedomykavost hlasivek, akutní zánět a bohužel třeba i nádor. A samozřejmě hlasové potíže mohou vzniknout i jako následek dlouhodobé intubace, úrazů nebo operačních zákroků.

„Lékař však musí myslet i na jiné diagnózy, které zdánlivě s hlasovým orgánem vůbec nesouvisí. Jsou to některá endokrinologická onemocnění, např. štítné žlázy, hypofýzy, refluxní choroba jícnu a nádorová onemocnění mediastina. Příčinou bývají i psychogenní poruchy hlasu nebo léčba hormonálními preparáty, inhalačními kortikosteroidy u astmatiků a poruchy inervace hrtanu z různých příčin,“ vysvětluje Jana Mahdalíková. Teprve na základě výsledků ORL vyšetření, je možné předepsat optimálně složený program lázeňské hlasové dovolené.

Obvykle se jedná o individuální inhalace, kloktání a prolévání nosu Vincentkou, o lékové inhalace, aplikace soluxu, skupinová a individuální dechová cvičení. Dále může být předepsána léčebná tělesná výchova se zaměřením na relaxaci vnitřních a zevních svalů hrtanu, žvýkacích a mimických svalů, šíjových svalů, nácvik bráničního dýchání, aktivaci hlubokého stabilizačního svalového systému a celá řada dalších procedur,“ upřesňuje primářka.

Velmi důležitou součástí léčby je také hlasová převýchova (reedukace), fonační cvičení, psychoterapie a eventuálně i podání protizánětlivých a adstringentních roztoků přímo do hrtanu. Chybět nesmí ani poučení o hlasové hygieně. A protože jde o dovolenou v lázních, součástí péče jsou nezbytně vanové procedury, masáže, zábaly, plavání a pohybová aktivita napomáhající fyzické a psychické relaxaci.

Vždy je lékařem naordinována i vhodná pitná léčba minerálních vod. Právě ony udělaly z Luhačovic místo proslulé léčbou horních i dolních dýchacích cest a vhodné pro hlasovou dovolenou. Nejznámějším z pramenů je Vincentka – studená hypotonická, středně mineralizovaná voda se zvýšeným obsahem lithia, barya, fluoridů a kyseliny borité.

Lázně na předpis

„V indikačním seznamu lázeňské léčby je tato skupina označována jako poškození laryngu a hlasivek v důsledku hlasového přetížení,“ říká MUDr. Jana Mahdalíková, a dodává: „Učitelé, duchovní a další hlasoví profesionálové mohou tedy při opakovaných či dlouhodobých pracovních neschopnostech lázeňskou léčbu absolvovat na základě doporučení foniatra jako komplexní, tedy plně hrazenou z prostředků zdravotní pojišťovny. V ostatních případech je předepisována jako příspěvková, kdy je hrazena pouze léčba. Stravu a ubytování si v takovém případě platíte sami.“

Pro koho je hlasová dovolená vhodná
Učitelé, moderátoři a další hlasoví profesionálové by si měli dopřát hlasovou dovolenou v délce dvou až tří týdnů alespoň jednou ročně. Po této době je vliv lázeňské péče zřetelný.
Hlasová dovolená je vhodná i pro lidi, kteří pracují v zakouřeném prostředí, například v barech.
Důvodem k absolvování lázeňské péče je i pocit hlasové únavy, protože pobyt je zaměřen i na celkovou fyzickou a psychickou relaxaci.
Preventivní lázeňský pobyt je doporučován i lidem, zejména hlasovým profesionálům, kteří zatím necítí žádné obtíže. Nejde jen o nácvik správné tvorby hlasu či využívání dechu při hlasovém projevu, ale především o možnost snížit počet infekcí dýchacích cest. To je samozřejmě jedna z cest, které pomáhají předcházet vzniku funkčních i organických poruch v oblasti hlasového ústrojí.

Reklama

Související témata:

Související články

V plodných dnech mluví ženy vyšším hlasem

V plodných dnech, kdy mívá žena také největší chuť na sex, zní její hlas ve vyšších tóninách. Přišli na to američtí vědci poté, co zkoumali zvukové záznamy...

Přibývá nemocných s rakovinou krku a hlavy

Rakovina krku a hlavy je pátým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. V Česku ji lékaři ročně odhalí zhruba u 1150 pacientů. Kolem 650 nemocných každý...

Výběr článků

Načítám