Hlavní obsah

Konec BMI - rýsuje se nový index pro výpočet optimální váhy

Novinky, bok

Míry pro ideální postavu mužů či žen nejsou nikde psány, přesto existuje nepsané veřejné pravidlo, že čím hubenější jste, tím lépe. Většina lidí se při zjišťování vysněného ideálu postavy řídí hodnotou tzv. BMI (Body mass index), který ne vždy ovšem vypovídá, jak na tom skutečně jste, také proto jej výživoví poradci v poslední době kritizují.

Foto: Profimedia.cz

Nový index ABSI by měl brát v potaz množství tukové či svalové hmoty, díky čemuž by měl být při výpočtu ideální váhy mnohem přesnější.

Článek

Existuje několik způsobů, jak se udržovat ve formě. Někdo spoléhá na přísnou kontrolu přijímaných kalorií, někdo jí jen zdravé potraviny, jiný si zase hlídá hodnotu Body mass indexu, která udává, zda má jedinec správnou váhu podle předepsané tabulky.

Hodnota BMI je sice dobrým řešením, jak zjistit, zda nemáte nadváhu, ale není pro všechny ta pravá. Výsledné hodnoty, vypočítávané podle váhy a výšky jedince, totiž neberou v potaz řadu dalších ukazatelů, a proto nemusí být přesné. I člověku, který je tak viditelně hubenější postavy, nebo má třeba jen těžší kosti, výsledek ukazuje, že má nadváhu.

Výpočty BMI řada odborníků na diety i výživových poradců již delší dobu kritizuje. "BMI nedoporučujeme už jen z toho důvodu, že nebere v potaz tukové ani svalové zásoby," vysvětluje pro Daily Mail Sue Baicová, dietoložka z Bristol University.

Foto: Profimedia.cz

Stávající index BMI je podle odborníků nepřesný, protože výpočet ideální váhy staví pouze na výšce a aktuální hmotnosti člověka.

"Například vyšší žena se širšími boky a pasem (a tukovými zásobami v této oblasti) a hubenými pažemi by mohla být podle indexu BMI považována za "váhově ideální". Přitom je ale známo, že právě tukové zásoby ve střední oblasti těla (boky, pas) jsou pro zdraví velice nebezpečné (vyšší riziko výskytu srdečních chorob, diabetu nebo i některých druhů rakoviny)," dodává.

Nový přesnější index  

Ve spojitosti se stále častějšími připomínkami k uváděným výpočtům BMI se chystá spatřit světlo světa nový vzorec, který bude vypočítávat tzv. ABSI (A Body Shape Index). Ten by měl být podle odborníků mnohem přesnější a měl by také specificky určovat, který tvar těla je pro zdraví "nebezpečnější".

ABSI se bude určovat z obvodu pasu, výšky a váhy. Podle navrhovatelů vzorce se ale jedná o poměrně náročnou výpočetní formuli, v současnosti tak pracují na jejím zjednodušení, a také na on-line kalkulačce.

Nový index má prý v budoucnu zcela nahradit výpočet hodnoty BMI.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám