Hlavní obsah

Kostival - zázračná bylinka, která urychluje hojení ran

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lepší a rychlejší hojení ran vyzkoušejte kostival. To byla častá rada bylinářek určená milovnicím bylinek. Kupodivu přibývá i lékařů, kteří ho využívají ve své praxi.

Foto: Profimedia.cz

Kostival

Článek

Ať už to jsou specialisté na sportovní medicínu, chirurgové, ortopedi, fyzioterapeuti, rehabilitační odborníci nebo doktoři z dalších oborů. Přípravky s kostivalem obsahují vápník, draslík, fosfor, vitamín A, C a B12. Ale také alantoin a cholin, které stimulují tvorbu červených krvinek. To je užitečná vlastnost po ztrátě krve, ke které často dojde při zranění.

Hlavním účinkem komplexu přírodních látek, které najdeme v kostivalu, je však to, že podporuje tvorbu buněk a urychluje hojení ran. Snižuje také počet možných zdravotních komplikací, které hojení často doprovázejí.

Foto: Profimedia.cz

Prázdninové radovánky končí u mnoha dětí úrazy na kole nebo při sportování.

Čtyři významné přednosti

Přípravky s extrakty z této rostliny mají čtyři významné efekty: 1. brzdí vznik zánětů, 2. tlumí otoky v poraněném místě, 3. kryjí rány, včetně těch krvácejících, 4. snižují bolest.

To je důvod, proč se kostival stále častěji používá ve sportovní medicíně. Ale lze ho doporučit i laikům do lékárničky na dovolenou jako prostředek první pomoci při:

  • nekomplikovaném poranění kostí a kloubů, stejně jako svalů, vazů, šlach a měkkých tkání,
  • při krevních výronech,
  • kupodivu také na odřeniny a mírně krvácející rány, které opláchneme vodou nebo vydezinfikujeme (mast ránu uzavře, chrání ji před infekcí a omezí krvácení).

Nejrychlejší je sprej, nejdéle účinkuje mast

Přípravky s kostivalem mohou mít řadu forem s různou dobou účinku. „Pokud je naneseme na kůži, působí nejrychleji roztok a sprej,“ říká prof. MUDr. Miroslav Kučera, DrSc., z Kliniky tělovýchovného lékařství pražské Fakultní nemocnice v Motole.

„O něco později zabírá gel a po něm i krém. Mast účinkuje nejpomaleji, ale zároveň působí nejdéle. Pro ošetření poranění bývá proto vhodná, protože působí dlouhodobě a účinné látky se z ní dobře vstřebávají. Tím pádem stačí, když ji dvakrát denně naneseme na jakékoliv poranění nebo defekt. Nejlepší zkušenosti mám s mastí, která se v lékárnách prodává jako léčebný přípravek.“

Recept na naše vystresované svaly

Kostival dokáže pomoci i při odstraňování bolestí zad a dalších svalových problémů. Podle profesora Kučery většina lidí netuší, že spoustu zmíněných potíží vyvolávají právě stažené svaly. Na ně se mu osvědčil sprej s arnikou a mentolem.

Zhruba půl hodiny poté, co se sval uvolní, použije mast s kostivalem, kterou ošetření pacienta dokončí. I mast totiž přispívá k relaxaci svalů v křeči, případně snižuje jejich přílišné napětí vyvolané hlavně stresem.

Lepší hojení proleženin

Zajímavou studii s kostivalem udělali v Léčebně dlouhodobě nemocných ve Fakultní nemocnici v Motole. Přesněji řečeno s mastí připravenou z kostivalu uplandského. Testovali ji spolu se standardním sterilním krytím na stovce pacientů po dobu jednoho roku.

Výrazně urychlovala hojení proleženin. Vznikají u starších lidí kvůli dlouhému ležení a horšímu prokrvení určitých míst. A nejen to. Kůže, která se vytvořila na místě defektu, byla pevnější a pružnější než při použití jiných léčebných prostředků.

Které přípravky jsou nejefektivnější

Na trhu je řada preparátů. Některé se prodávají v běžných lékárnách nebo v těch zelených. Jiné si lidé vyrábějí sami doma, podle různých receptur, případně si je nechají připravit bylinkáři. Pokud však kostival nezpracují podle přísných farmaceutických postupů, může to představovat řadu problémů.

Když totiž někdo použije volně rostoucí bylinu, neví, jaké množství účinných látek obsahuje. A to samé platí o sloučeninách škodlivých pro zdraví. Třeba pro dusičnany, těžké kovy a další cizorodé chemikálie.

Látkou nebezpečnou pro naše zdraví může být určitý typ alkaloidů, které kostival přirozeně obsahuje. Dokážou v místě aplikace podráždit kůži. Pokud se při dlouhodobém používání dostávají i do krve, mohou dokonce poškodit játra.

Proto bychom měli sahat po přípravcích, u kterých výrobce garantuje, že neobsahují látky nebezpečné pro zdraví. Nejjednodušším a nejspolehlivějším vodítkem bývá to, že jde o prostředek s kostivalem registrovaný Státním ústavem pro kontrolu léčiv jako léčebný přípravek.

Pak máte jistotu, že:

  • obsahuje deklarované množství účinných látek, které jsou potřeba k tomu, aby měl požadované efekty,
  • a naopak v něm nejsou žádné zdraví škodlivé nebo dráždivé látky, včetně zmíněných alkaloidů.

Na bolavá záda

Tento přípravek může proto pomoci při hojení úrazů malých dětí, ale také u lidí, které bolí záda kvůli zvyšující se zátěži.

„Bolesti zad se u nich projevují po zátěži, nebo ráno, když se vzbudí,“ říká MUDr. Daniel Bělík z Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace v Praze - Střešovicích.

Foto: Profimedia.cz

Pokud není za nepravidelnou menstruací těhotenství, je třeba vyloučit další zdravotní a hormonální komplikace.

„Protože se během spánku snižuje oběh krve, měli by si je po ránu prokrvit lehkým cvičením. To ale nesmí jít přes bolest. Jinak riskují, že svaly zareagují na bolest tak, že se stáhnou. Což problémy prohloubí, místo aby je zmírnilo. Teprve po cvičení by měli použít mast s kostivalem.“

Analgetikum z přírody

Zajímavá je schopnost kostivalu tlumit bolest. Jeho účinky se blíží efektům běžných klasických léků. Ty často obsahují účinnou látku ibuprofen, diklofenak, případně třeba ketoprofen. Odborníci je označují jako nesteroidní antirevmatika (NSA).

Bylinný preparát nemá ve srovnání s nimi prakticky žádné vedlejší účinky (pokud pomineme možnou alergickou reakci, která ale není u tohoto typu přípravků častá). To je podle MUDr. Daniela Bělíka z Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace v Praze-Střešovicích podstatný důvod, proč lékaři změnili pohled na standardní léčbu bolesti doprovázející úrazy pomocí NSA.

Využívali ho v antice, stejně jako ve středověku

Kostival používali lékaři už ve starověkém Řecku a Římě. Jeho řecký název symphytum ostatně znamená spojit nebo srůst. Z děl antických lékařů pak čerpali středověcí mniši. Ti byliny sbírali, případně je i pěstovali. Kostival mezi nimi nechyběl.

Nepoužívali ho jen na léčbu poranění, ale také aby podpořili a urychlili srůstání zlomených kostí. Kořeny nejprve nastrouhali a pak je aplikovali stejným způsobem, jakým se dnes používá sádra. Kaše z kořenů totiž v krátké době ztvrdla, podobně jako sádra.

Renomované odborné časopisy totiž opublikovaly řadu studií dokazujících, že tyto léky dráždí sliznice žaludku a trávicího traktu. Což u některých lidí zvyšuje riziko krvácení třeba ze žaludečních vředů. V některých případech mohou také NSA atakovat srdce a cévy. Kostival žádné takové vedlejší účinky nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám