Hlavní obsah

Japonská kuchyně se má stát světovým dědictvím

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské pochoutky dobývají svět. Suši a další lahůdky si postupem času získávají další příznivce daleko za hranicemi ostrovního státu. Není divu, že japonská vláda doufá, že uspěje s návrhem, aby se součástí světového dědictví stala celá japonská kuchyně neboli wašoku.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Japonská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších.

Článek

Na rozdíl od dob, kdy japonské pochoutky zůstávaly pro Středoevropany vysloveně exotikou, se sami můžeme přesvědčit, že se mají skutečně čím pochlubit: od důrazu kladeného na čerstvou zeleninu přes osobité jídelní náčiní až po nezaměnitelný, ale navýsost kulturní způsob, kterým jídlo v zemi vycházejícího slunce servírují. Kulinářské dědictví zahrnuje pochopitelně i proslavenou slabost Japonců pro pojídání syrového rybího masa podávaného s rýží.

Tokio nyní usiluje o to, aby Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zanesla tamější kuchyni mezi nehmotné světové kulturní dědictví. Japonská vláda už postoupila podrobnou nominaci ústředí UNESCO sídlícímu v Paříži. Rozhodnutí se dozví nejdříve na podzim 2013.

Mexické tacos a bagety už čekají

UNESCO důrazem na nehmotné dědictví připomíná, že nejcennějšími částmi naší planety nemusejí být pouze egyptské pyramidy, zámek ve Versailles, historické jádro Prahy, Viktoriiny vodopády nebo Velký kaňon, ale i část životního stylu národů předávaná z generace na generaci, jazyk, tance či nejrůznější zvyky a obyčeje.

Z gastronomie už mezinárodní společenství převzalo pomyslný patronát nad známými francouzskými bagetami, mexickými plackami plněnými různorodou směsí masa a zeleniny zvanými tacos, a některými položkami turecké kuchyně.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Pětašedesát pokrmů, které vám v japonské restauraci nabídnou, vás zatíží jen tisíci kilokaloriemi.

,,Tradiční japonská jídla mají nesporný společenský význam. Ve velké míře totiž respektují přírodu a posilují důležité vztahy mezi příslušníky rodiny i obce,“ připomíná Masajo Tanabu, tajemník tokijského ministerstva zemědělství, lesnictví a rybolovu, v listě The Japan Times. ,,Někdy kultura patří do našeho života do té míry, že si sami neuvědomujeme její skutečnou hodnotu,“ domnívá se Joširo Murata, jeden z nejlepších japonských šéfkuchařů a předseda uznávané Japonské gastronomické akademie.

Pochutnáváte si na suši? Pak budete dlouho žít

Kuchaři a kuchařky v posledním císařství světa na rozdíl od Číňanů a Thajců často vaří v páře nebo pokrmy dusí na směsi rostlinného oleje, rýžového vína a sójové omáčky. Někdy jídlo připravují přímo na dřevěném uhlí a bez použití tuku.

Japoncům chutnají i houby. Tamější kuchaři upřednostňují přirozenou chuť pokrmů, jídlo se dochucuje pouze sójovou omáčkou či rýžovým vínem. Jako koření se kromě zázvoru používá i u nás dobře známý zelený křen wasabi. Japonci si vysloveně pochutnávají na syrové zelenině, ovoci, rybách a další mořské fauně. Naopak se cíleně vyhýbají tučnému masu. ,,Není divu, že je japonská kuchyně oprávněně považována za jednu z nejzdravějších na světě,“ řekl Právu Toshio Kunikata, japonský velvyslanec v České republice.

,,Základní složka japonské kuchyně, vývar daši ze sušené mořské řasy kombu a z uzeného tuňáka kacuobuši, neobsahuje skoro žádné kalorie,“ potvrdil Právu Takeši Jamada, kuchař na japonské ambasádě v Praze.

Proto vás 65 různých pokrmů, které vám v japonské restauraci nabídnou, zatíží celkem tisíci kilokaloriemi. Naproti tomu konzumací jediného talíře špaget carbonara získáte 1200 kilokalorií. Posedlost zdravým jídlem šla v Japonsku tak daleko, že tamější parlament přijal již v roce 2005 zákon o výchově ke správné výživě, který podporuje občany ve výběru co nejzdravějších jídel.

Zatímco v USA a v západoevropských zemích trpí obezitou každý pátý obyvatel, v Japonsku jsou to pouze čtyři lidé ze sta. Očekávaná průměrná délka života v ostrovní říši dosahuje 83 let, a je tak vůbec nejdelší na světě. Jinak řečeno, obyvatel země vycházejícího slunce žije v průměru téměř o pět let déle než občan USA.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Japonci si rádi pochutnávají na syrové zelenině, ovoci, rybách a mořských živočiších.

Lidé jsou hrdí na své pochoutky a návrh podporují

Anketa na internetu ukázala, že 92 procent Japonců podporuje návrh, aby se právě jejich „bašta“ stala součástí dědictví celého lidstva. ,,Pronikání amerických či evropských stravovacích návyků nemusí být vždy na škodu. Ale skutečnost, že vláda zaslala přihlášku do Paříže, nám poskytla vhodnou příležitost požádat Japonce, aby se nevzdávali své tradiční kultury, a to nejen kuchyně,“ říká Osawa Makoto, ředitel odboru strategického plánování ministerstva zemědělství, lesnictví a rybolovu.

Současně je jasné, že by Japonsko rádo co nejdříve obnovilo důvěru pro v zemi vyráběné potraviny, a to jak mezi vlastním obyvatelstvem, tak v zahraničí. Tu v březnu 2011 silně pošramotil únik radioaktivního záření v jaderné elektrárně ve Fukušimě, vyvolaný ničivým zemětřesením a následnou mohutnou vlnou tsunami.

Vývar Daši

3 litry vody, 25 gramů řasy kombu, 65 gramů vločky kacuobuši

1. Řasy kombu na povrchu očistíme navhlčeným hadříkem, ponoříme do vody a necháme je nabobtnat.

2. Kombu zahříváme ve vodě asi 10 minut a těsně před dosažením bodu varu je vyjmeme.

3. Přidáme uzený tuňák kacuobuši, odebíráme pěnu a vaříme na mírném ohni.

4. Povaříme asi 4 až 5 minut a pak vývar přecedíme.

,,Pokud UNESCO náš návrh po jistě pečlivém zkoumání schválí, měl by přinést naší zemi řadu výhod, a to nejen zvýšený zájem turistů, ale i větší vývoz zemědělských výrobků a produktů získaných z moře,“ upozorňuje Kana Ochiaiová, ředitelka Informačního a kulturního centra při japonském velvyslanectví v Praze.

Reklama

Související články

Nejpopulárnější destinací gurmánů je Tokio

Japonské Tokio vyhrálo už podruhé za sebou soutěž o nejoblíbenější město vyhledávané požitkáři a milovníky dobrého jídla, a to díky hojnosti nápaditých...

Jíst dobře a levně? Jde to

Česko zachvátil jev běžný v USA a v západní Evropě. Komu zbývá na jídlo málo peněz, nacpe si ledničku levnými limonádami, kečupy a salámy, ve kterých by se...

Výběr článků

Načítám