Hlavní obsah

Chřipka a respirační onemocnění jsou na vzestupu, nejohroženější jsou školáci

Novinky, das

Zatímco v posledních letech epidemie chřipky přicházela s určitou pravidelností do Česka počátkem ledna a do konce února odezněla, letos nastala zcela netypická situace. Počátkem března epidemiologové zaznamenali až třetinový nárůst onemocnění chřipkou a předpokládají, že během následujících 14 dnů Česku hrozí lokální epidemie. Nejvíce ohroženou skupinou jsou školáci.

Foto: Profimedia.cz

Za letošní chřipkovou epidemií stojí běžně velmi agresivní vir dominantního typu A-H3.

Článek

Podle epidemiologa Jana Kynčla ze Státního zdravotního ústavu byla zaznamenána vyšší chřipková aktivita, včetně akutních respiračních onemocnění, v minulém týdnu po celé západní Evropě. U nás byl největší nárůst onemocnění zaznamenán u školáků.

"Za letošní chřipkovou epidemií stojí běžně velmi agresivní vir dominantního typu A -subtypu H3, který obvykle způsobuje velmi explosivní epidemii. Nicméně letos se chová zcela netypicky a nepředvídatelně," vysvětluje Novinkám.cz své obavy Jan Kynčl.

V minulosti odborníci mluvili o epidemii tehdy, kdy počet pacientů překročil hranici 2000 na 100 000 lidí, nyní se epidemický práh pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí. K přehodnocení kritéria přispělo například zavedení třicetikorunového poplatku za návštěvu u lékaře či tři dny marodění bez nemocenské. Mnozí nemocní tak k lékaři vůbec nechodí, proto jejich skutečný počet bývá i několikanásobně vyšší než ukazují statistiky.

Chřipka v této sezóně u nás dosud připravila o život 22 lidí. Ve 131 případech mělo onemocnění velmi vážný průběh.

Průběh onemocnění

Charakteristickým znakem chřipky je náhlý začátek s vysokou horečkou - i přes 40 °C - často i s úvodní zimnicí a těžkým pocitem nemoci. Člověk má pocit, že ho bolí celé tělo - od hlavy po svaly a klouby. Mnohdy cítí i škrábání v krku. Po zimnici se obvykle začne velmi potit a trpí nechutenstvím. Velmi brzy jej začne trápit dráždivý, bolestivý, suchý kašel.

Horečka a velká únava trvají 3-5 dní. Postupně pak klesá horečka i ostatní příznaky, ale celková únava může trvat i několik týdnů. U dětí bývá horečka vysoká, mohou nastat i febrilní křeče, na rozdíl od dospělých je u nich častá i rýma a mnohdy také průjem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám