Hlavní obsah

Keramické a kovové kloubní náhrady nejsou prý o mnoho lepší než ty tradiční

Novinky, das

Lidé budou mít velmi brzy možnost připlatit si za nadstandardní kloubní náhrady, využívající tzv. spoje kov na kov či keramika na keramiku. Nové klouby by měly být kvalitnější než ty tradiční, jenže podle nejnovějších vědeckých studií tomu tak není.

Foto: Profimedia.cz

Dražší kloubní náhrady ve skutečnosti nijak výrazněji nezlepšují kvalitu života nemocných.

Článek

Podle vědecké studie zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal dražší kloubní náhrady ve skutečnosti nijak výrazněji nezlepšují kvalitu života nemocných ani jejich schopnosti vykonávat každodenní aktivity.

Některé studie dokonce naznačují, že moderní kloubní náhrady jsou spojené s vyšší mírou následných operací, a to právě kvůli mechanickým komplikacím, jako jsou dislokace (posunutí) či uvolnění kloubu.

I úspěšné operace kyčelního kloubu mohou vyžadovat revizní operace do 10 let po operaci, a to nejčastěji kvůli infekci, opotřebení kloubu či nestabilitě. Opakované operace při použití starších implantátů jsou méně časté.

Podle vědců prozatím stále není znám skutečný přínos nových, dražších implantátů, přestože neustále roste počet lidí, kteří tyto implantáty upřednostnili před těmi tradičními.

Jaké materiály jsou nejúčinnější

Přezkoumání všech lékařsky schválených implantátů nařídil americký úřad FED, který chtěl získat informace, jaké materiály jsou nejúčinnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám