Hlavní obsah

Většina mladých lidí je závislá na energetických nápojích

Novinky, bok

S pojmem energetické nápoje se můžeme nejčastěji setkávat u vyznavačů vrcholových sportů. Z posledních výzkumů ale vyplývá, že tyto povzbuzující drinky stále více konzumují i nesportovně založení mladí lidé, pro které jsou jedním z hlavních povzbuzovačů.

Foto: Profimedia.cz

Stále více mladých lidí konzumuje podpůrné energetické nápoje, které jim dodávají potřebnou energii ke zvládnutí celého náročného dne.

Článek

Že se kromě technologického a zdravotního pokroku zrychluje i naše životní tempo, to jistě mnozí již dávno zaregistrovali. Ne všichni jsou ale schopni takové tempo vydržet, především pak v dlouhodobějším měřítku. Není pak ničím výjimečným, že se mnozí z nás uchylují k více či méně osvědčeným povzbuzovačům, které nás alespoň trochu nakopnou a povzbudí k další práci, napsal server Daily Mail.

Výjimkou nejsou ani teenageři a mladiství. Podle výzkumů jedné z posledních studií byl právě u této věkové skupiny (16 až 24 let) zjištěn vcelku rapidní nárůst konzumace energetických drinků, které ji v dnešní uspěchané době drží celý den "na nohou". Podle přesných číselných údajů takovéto nápoje konzumuje celých 73 procent mladých lidí oproti 31 procentům v 60. letech minulého století.

Nezáleží na chuti, ale na energii

Z výzkumu také vyplynulo, že dříve si mladí lidé kupovali energetické či nezdravé sladké nápoje především kvůli jejich specifické chuti, dnes už je hlavním měřítkem u 70 procent z nich pouze množství energie, kterou je dokáže daný drink nabít.

"Dnešní mladá generace je velmi netrpělivá, chce zvládat všechno a pokud možno rychle. To je hlavní rozdíl mezi generacemi. Čím mladší lidé, tím více jsou ochotni zaplatit si za trochu té energie navíc, jen aby mohli být s ostatními ve stejném tempu," uvedl Jonny Forsyth, analytik pitného režimu ze společnosti Mintel.

Rozdíly v konzumaci

Jak vědci zjistili, je také poznat podle specifikace bydliště, jak moc daný člověk konzumuje energetické či slazené nápoje. Největší je zjišťována vcelku logicky ve velkých městech, se snižujícím se počtem obyvatel v bydlišti pomalu i klesá i týdenní konzumace.

Mnozí mladí také tyto drinky konzumují doma, zhruba třetina jimi nepohrdne ve společnosti kamarádů v restauraci.

"Vysoce energetické drinky se u mladých stále více stávají nedílnou součástí jejich života. Ve snaze dosáhnout stejných sportovních, pracovních či osobních výsledků je mnozí považují za zcela normální. Bohužel jim v tom i dost nahrává široká škála jejich dostupnosti. Ze zdravotního hlediska už to taková sláva není," uzavírá téma Jonny Forsyth.

Reklama

Související témata:

Související články

Slazené nápoje zvyšují riziko infarktu

Sladké nápoje zvyšují příjem cukru, a tím i riziko infarktu nebo cukrovky. Spotřeba sladkých limonád v Česku za posledních 14 let stoupla dvojnásobně. Právu to...

Výběr článků

Načítám