Hlavní obsah

Za tloustnutí, chudokrevnost či únavu může i nedostatek jódu

Novinky, das

Jód hraje tu nejdůležitější roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Ta řídí přeměnu základních živin na dostatečné množství energie nezbytné pro správný růst, existenci a funkci každé buňky našeho těla. Proto je-li jódu v těle málo, lidé se cítí unaveni, bez energie, špatně se soustředí a reagují podrážděně.

Foto: Profimedia.cz

Na štítnou žlázu se léčí desítky miliónů lidí na světě.

Článek

Česká republika patří k zemi, kde je výrazně méně jódu ve vodě a v zemi, proto i rostlinné a živočišné potraviny u nás vyprodukované obsahují přirozeně málo jódu. Správným výběrem v obchodě lze však tento lokální nedostatek kompenzovat. Je na každém z nás, aby jednoduchou úpravou jídelníčku předešel poruchám štítné žlázy a s nimi souvisejícím problémům.

Kolik jódu denně?
Děti do 5 let: 90 mikrogramů
Děti od 6 do 12 let: 120 mikrogramů
Děti nad 12 let a dospělí: 150 mikrogramů
Těhotné a kojící ženy: 200 mikrogramů

Jak poznáte nedostatek jódu a co může způsobit

Prvními, nenápadnými příznaky nedostatku jódu jsou zvýšené únava, pokles soustředěnosti, zpomalené reflexy, pocit chladu v končetinách, později např. suchá kůže, zácpa, chudokrevnost či zvýšení tělesné hmotnosti. U žen může dojít k prodloužení menstruačního cyklu. Zkrátka celé tělo se doslova zpomaluje.

Nedostatek jódu je rovněž možnou příčinou častějšího výskytu nádorového bujení prsu, problémů s otěhotněním nebo dokonce příčinou neplodnosti. Nedostatek jódu v těhotenství, při kojení a v raném věku dítěte negativně ovlivňuje jeho správný duševní a tělesný vývoj s následnými potížemi při učení, hrozí i snížení inteligence.

Jak tedy můžete zajistit dostatečný přísun jódu do organismu?
Dopřejte si pokrmy z mořských živočichů nebo řas alespoň 2x týdně. Jód najdete také v česneku, cibuli, bazalce, višních, malinách, citrónech, rybízu nebo rajčatech.
Když už solit, tak zásadně sůl s jódem. Ale pozor! Každou sůl jen s mírou. Zatěžuje zároveň náš organismus sodíkem. Dětem do jednoho roku pokrmy nesolíme vůbec.
Dvakrát za den zařaďte porci mléka nebo mléčný výrobek.
Zpestřete pitný režim minerální vodou bohatou na jód a další minerály - např. Vincentka, Hanácká kyselka.
Pro děti jsou na trhu výrobky obohacené jódem – např. dětské ovocné přesnídávky.
Jód je přidáván i do kojeneckého náhradního mléka.

Jód je pro tělo nezbytný, nicméně jeho nadbytek může být pro tělo také nebezpečný.  Proto opatrně s potravinovými doplňky, minerálními a multivitaminovými přípravky. Vždy je lepší poradit se s lékařem, případně si nechat udělat důkladné vyšetření štítné žlázy.

Onemocnění štítné žlázy je po cukrovce nejběžnější poruchou žláz s vnitřní sekrecí. Na štítnou žlázu se léčí desítky miliónů lidí na světě - obvykle jde o sníženou funkci nebo zvýšenou funkci. Počáteční příznaky tohoto onemocnění se snadno přehlédnou, nebo je pacient mylně považuje za projevy stárnutí či stavy úzkosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč i jinak aktivní lidé tloustnou

Příjemná brunetka z redakce, kde jsem léta pracoval, přiváděla kolegyně k zoufalství. Neustále něco jedla a nebyly to jen dietní věci. Při tom měla nádhernou...

Deset největších mýtů o tloustnutí

Ideální postavu by chtěl mít snad každý. Proto se mnozí z nás trápí dietami a dodržují různá doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na svém těle...

Jak nejrychleji načerpat ztracenou energii

Stává se vám, že každý večer padáte jak podťatí do postele, ale nechcete nic slevit na svém aktivním životě? Je třeba dodržovat pár jednoduchých zásad, jež se...

Výběr článků

Načítám