Hlavní obsah

Užívání aspirinu může ve stáří zhoršit zrak, tvrdí vědci

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří denně užívají aspirin, jsou vystaveni dvakrát vyššímu riziku, že se jim ve stáří výrazně zhorší zrak, nebo dokonce oslepnou. Tvrdí to studie Nizozemského neurologického institutu, který sledoval čtyři tisíce seniorů po Evropě, napsal britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Článek

I když dokument nespecifikuje příčinnou souvislost, stal se argumentem těch, kdo varují před negativními vedlejšími účinky aspirinu. Je například známo, že aspirin (kyselina acetylsalicylová) může hojným užíváním způsobit krvácení do žaludku.

Prevence proti rakovině a mrtvici

Na druhé straně se ale rovněž ví, že lék může pomoci předejít některým druhům rakoviny. Protože také ředí krev, užívají aspirin milióny lidí jako prevenci zhoršení kardiovaskulárních chorob a proti mozkové mrtvici.

Nicméně i když se vědci usilovně snažili najít souvislost mezi aspirinem, kardiovaskulárními chorobami a zhoršením zraku, zjistili pouze, že zraková degenerace postihla sledované osoby bez ohledu na stav jejich srdce a krevního oběhu, shrnul vedoucí výzkumného týmu Paulus de Jong. Výzkum možných rizik aspirinu pro zrak dále pokračuje.

Anketa

Užíváte často aspirin?
Ano
19,5 %
Ne
80,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 430 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám