Hlavní obsah

Plešatost brzy vyřeší tukové buňky, věří vědci

New York

Těm mužům, pro něž je plešatění noční můrou, nabízejí vědci konečně útěchu. Pracují totiž na novém léku. Řídký porost by podle nich v budoucnosti mohla vyřešit aplikace tukových buněk, které zásadně ovlivňují růst vlasů.

Foto: Profimedia.cz

Výskyt pleše na mužské hlavě možná nemusí být definitivní.

Článek

K závěru došel tým amerických vědců z Yaleské univerzity, který zkoumal souvislosti mezi tukovými buňkami a růstem srsti u myší.

Vědci popsali výsledky svých experimentů v nejnovějším vydání amerického odborného časopisu Cell. Jejich výzkum, který se zatím týkal pouze hlodavců, se soustředil na to, jak tukové buňky v pokožce ovlivňují vznik vlasových folikulů. Při pokusech se zjistilo, že myším s nedostatečným růstem srsti chybí zárodky tukových buněk. Právě tyto zárodečné buňky přitom ve velkém množství produkují chemickou látku, která funguje jako růstový faktor vlasů a ochlupení.

Když experimentátoři nedostatečně ochlupeným hlodavcům do kůže zmíněnou látku injekčně aplikovali, začala jim srst zase růst. Růstový faktor způsobil, že se oživilo celkem 86 procent dočasně nefunkčních vlasových folikulů.

"Pokud donutíme tukové buňky v kůži, aby komunikovaly se spícími kmenovými buňkami ve vlasovém folikulu, podaří se nám nejspíš přimět vlasy k růstu," citoval server BBC členku týmu Valerii Horsleyovou.

Podle vědců zatím není jasné, zda by podobný postup mohl fungovat i u lidí, kteří mají problémy s plešatěním. Dosavadní výzkumy plešatých jedinců zatím prokázaly pouze to, že nedostatek vlasů nesouvisí s vlasovými kmenovými buňkami - těch se totiž nachází stejné množství v pokožce, na které vlasy rostou, i na té, kde nerostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám