Hlavní obsah

Předčasná menopauza trápí stále více žen

Novinky, bok

Období menopauzy není pro ženy rozhodně ničím příjemným. Řada z nich prochází nejen fyzickými, ale především psychickými změnami, se kterými není mnohdy snadné se vypořádat. U zvyšujícího se počtu žen také nastává toto období stále dříve, s čímž souvisí i řada zdravotních potíží.

Foto: Profimedia.cz

Průměrný věk nástupu menopauzy u žen bývá zhruba kolem 51. roku života. Jsou ale i ženy, které menopauza překvapí už kolem čtyřicátého roku života.

Článek

Odborníci na ženskou menopauzu v poslední době zvýšili ostražitost, když zjistili, že se začal zvyšovat počet žen, u kterých se menopauza objevuje již před 40. rokem života. Nejhorší je na celé situaci podle odborníků fakt, že lékaři zatím pořádně neví, proč se tak děje. S informací přišel server Daily Mail.

Předčasná menopauza se objevuje zhruba u každé dvacáté ženy v populaci. Odborníci ale varují, že je s tímto spojena i řada zdravotních obtíží, především mnohem vyšší riziko srdečního selhání, infarktu nebo onemocnění kostí v pozdějším věku. S předčasnou menopauzou je také spojena dřívější neplodnost ženy.

V porovnání s údaji v osmdesátých letech, kdy byl tento stav zaznamenán zhruba u jednoho procenta žen (nyní je šest procent), mluví odborníci o vcelku rapidním nárůstu.

Průměrný věk výskytu menopauzy

Průměrný věk žen při nástupu menopauzy je zhruba kolem 51 let věku, kdy se u nich přirozeně snižuje hladina estrogenu a ve vaječnících dochází zásoba vajíček.

S nedostatkem estrogenu se u žen také snižuje přirozená ochrana proti srdečním onemocněním nebo řídnutí kostí.

Britští odborníci na toto téma také provedli průzkum, při kterém se dotazovali 5000 žen na kvalitu jejich života a dobu, kdy u nich nastala menopauza a její možné příčiny.

U téměř osmi procent z nich (7,4 %) se menopauza objevila již kolem 40. roku života. Mezi ženami, které toto období uvedly, byly převážně kuřačky a ženy z nižších sociálních vrstev. U téměř pětiny dotazovaných žen bylo příčinou menopauzy chirurgické odstranění vaječníků nebo v důsledku chemoterapie. U šesti procent pak nebyla zjištěna žádná specifická příčina předčasné menopauzy.

Hlavním cílem lékařů i odborníků je tak u ženské populace nejen opětovná osvěta ohledně nebezpečnosti kouření, ale také zvýšení informovanosti a vzdělanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Teflon může urychlit nástup menopauzy

Látky obsažené v nádobí s teflonovým povrchem mohou uspíšit příchod menopauzy. Podle serveru Fox News to uvádí studie univerzity v americké Západní Virginii.

Devět mýtů o menopauze

Menopauza, klimaktérium, nebo lidově - přechod. Přesto, že se s tímto obdobím musí ve svém životě vyrovnat téměř každá žena, koluje kolem něho stále ještě...

Výběr článků

Načítám