Hlavní obsah

Vrásky o ženě prozradí nejen věk, ale i hustotu jejích kostí

New Haven

Vrásky již nejsou jen kosmetický problém. Podle amerických vědců platí, že čím více vrásek máte, tím větší je i riziko, že se vám začnou lámat kosti.

Foto: Profimedia.cz

Na tvorbu vrásek mají vliv především opalování, kouření a nadbytečná váha.

Článek

Většina lidí se domnívá, že kůže a kosti mají málo společného. Ale není to tak: naše kostra, stejně jako kůže, potřebuje kolagen. Ten se u kůže stará o pružnost a u kostí o pevnost.

Dr. Lubna Palová z americké Yale University zkoumala údaje o ženách na počátku menopausy a zjistila, že mezi stavem pleti a stavem kostí existuje silné propojení.

Do studie, jejímž cílem bylo ověřit předběžné statistické výsledky, se zapojilo 114 žen. Odborníci z Yale u nich zkoumali hloubku vrásek, pevnost kůže a hustotu kostí. A jak uvádí britský server HealthNews, ukázalo se, že čím více vrásek má žena v obličeji, tím řidší jsou její kosti v oblasti krku a páteře. Množství vrásek na čele pak má spojitost s řídnutím krčních obratlů, zatímco pevnější kůže na tvářích a na čele svědčí o dobré hustotě kostí pánve a páteře.

Na tvorbu vrásek mají vliv především opalování, kouření a nadbytečná váha. Slunce sice hustotu kostí neovlivňuje, ale kouření a špatné dietní návyky ano. K řídnutí kostí může přispět především opakované hubnutí a nabírání váhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám