Hlavní obsah

Cviky, jež dokáží zlepšit sexuální prožitek a předejít inkontinenci

Novinky, Dana Sokolová

Pánevní dno se ve třech vrstvách rozepíná mezi stydkou kostí, kostrčí a hrboly sedacích kostí. Poskytuje tak podporu pánevním a břišním orgánům. Jakmile toto svalstvo ochabne, dochází ke ztrátě stability pánve a k celé řadě zdravotních problémů - od bolestí kyčlí, zad, přes poruchy močení až ke gynekologickým problémům včetně nemožnosti dosáhnout orgasmu.

Foto: Profimedia.cz

Čím má žena svaly pánevního dna silnější, tím silněji i prožívá orgasmus a sex jako takový.

Článek

Za oslabení svalů pánevního dna nejčastěji může těhotenství a porody, výjimkou ale nejsou i takové věci, jako nošení těžkých věcí či dědičné dispozice. V každém případě se tyto svaly chovají stejně jako jiné svaly v lidském těle, tudíž bude-li je žena pravidelně procvičovat, napětí svalu se zvýší a díky tréninku se i v pozdějším věku přirozené ochabování svalu oddálí.

Lepší sexuální prožitky pro ženy i muže

Posilování pánevního dna má blahodárný vliv i na sexuální život páru. Jednak u žen dochází ke zpevnění poševní stěny a tedy i k zúžení pochvy, což vede k těsnějšímu a intenzivnějšímu styku. Zároveň však také k větší vzrušivosti díky obnovení nervových zakončení v oblasti poševního a análního vchodu. Žena díky tomu snáze dosáhne orgasmu a svůj prožitek i několikanásobně zintenzivní.

"Čím má žena svaly pánevního dna silnější, tím silněji i prožívá orgasmus a sex jako takový," potvrzuje americká gynekoložka Hilary Cholhan.

Čím je užší pochva, tím je sex i mnohem vzrušivější pro muže. Ze stejného důvodu muži tolik touží po análním sexu.

Navíc pokud žena dokáže plně ovládat stahy své vaginy při sexu, dopřeje svému partnerovi skutečný zážitek. Což potvrzují i legendární orientální milenky, jejichž chloubou jest, že dokáží uspokojit muže bez pohybu, plně si vystačí se stahy vaginy.

Výborná prevence inkontinence

S inkontinencí se během svého života setkává každá druhá žena. Jedná se o záležitost nepříjemnou, ale většinou řešitelnou. Velmi často se s ní setkávají ženy v období menopauzy a postmenopauzy, kdy dochází k poklesu hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu. Nebo také po porodu, při stresu, infekcích močových cest či po náročné fyzické práci.

V každém případě ji lze velmi účinně předcházet a to právě posilováním svalů pánevního dna a pak také užíváním přípravků s účinnou složkou tzv. InkontinStop systémem.

Zázračné cviky na posílení pánevního dna

Podstatou cviků je střídavé napínání a uvolňování svalových skupin. Cviky by se měly cvičit alespoň 15 minut denně.

Objevování tří vrstev

1. cvik  - vnější vrstva odpovídající za svěrače vyměšovacích orgánů reaguje jako první. Položte prostředníček do středu hranice ochlupení, hned na začátek hrbolku. Prst druhé ruky přiložte zcela jemně do začátku mezery mezi hýžděmi, na kostrč. Nyní stáhněte pánevní dno. Cítíte lehký, ale zřetelný tah mezi oběma prsty? Potlesk! Jste na nejlepší cestě vytvořit se svým pánevním dnem dobrý tým.

2. cvik - prostřední vrstva je nejcitlivější. Tvoří skutečnou trampolínu, která drží pohromadě dolní otvor celé pánve a tvoří výztuhu mezi kyčelními klouby. Můžete se o tom přesvědčit: položte konečky prstů na horní konce obou stehen, přesně na kyčelní klouby. Netlačte. Nyní zaktivizujte pánevní dno. Pod prsty ucítíte tah vyvolaný vějířovitým svalstvem pánevního dna.

3. cvik - mírný stoj rozkročný, chodidla jsou od sebe vzdálena na šíři boků. Napněte pánevní dno, jak nejvíc dokážete. Vytáhněte páteř až k temeni. Rovný předklon. Oběma rukama se odhodlaně chytněte za obě půlky zadečku a hledejte sedací kosti. Našly jste? Přitiskněte na ně vší silou konečky prostředníčků, ale dávejte pozor, abyste neztratily rovnováhu. Uvolněte pánevní dno a znovu je stáhněte. Jestliže to vyjde, zřetelně ucítíte, jak se sedací kosti posunují k sobě. Vjem můžete ještě prohloubit, když si představíte, že jsou sedací kosti sepnuté velkou svorkou. Ještě více stáhněte hráz.

Vnitřní vrstva je nejrozsáhlejší. Má také největší vliv na držení těla, napřímení páteře, dodává pánevnímu dnu tonus a napíná svalstvo nohou. Zní vám to stále ještě neuvěřitelně? Vydržte, pokračujte a dřív nebo později se přesvědčíte, že účinek geniální nosné konstrukce sahá až k chodidlům.

Další cviky pro posílení pánevního dna

4. cvik - leh na zádech - Nohy nepatrně pokrčené v kolenou. Tahem nadzvedněte pánev a snažte se odlepit zadeček od podložky. Dbejte na podsazenou pánev.

5. cvik je rovněž v lehu na zádech. Zatáhněte břicho a zvedněte pánev nahoru nad podložku (do jedné linie s koleny), tady sevřete hýždě – půlky k sobě, potom se vraťte 10 cm nad zem, překlopte pánev co nejvíc nahoru, jako když chcete vtáhnout břicho pod žebra a pak teprve pomalu obratel po obratli pokládejte a poté úplně uvolněte.

Oba cviky několikrát po sobě zopakujte.

Pomoci mohou i erotické pomůcky

Oslabené svalstvo pánevního dna lze uvést opět do formy i pomocí Venušiných kuliček - erotické pomůcky, jež se skládá ze dvou kuliček o průměru 2,5 - 3,5 cm. V každé z nich je dutina a v ní je vložena menší kulička z těžšího materiálu. Při pohybu se malá kulička uvnitř rozhoupe a svou energii pak předává zpět vnějšímu obalu. To vytváří "nové" pohyby uvnitř vagíny a vzniká samovolná stimulace. Čím jsou pohyby těla aktivnější, tím se stimulace zvýší.

K posilování pánevního dna dochází tím, že se žena podvědomě snaží udržet kuličky uvnitř těla.

Reklama

Související články

Únik moči už nemusí být osobní drama

Porod nebo obezita mohou být příčinou nepříjemnosti, která se nazývá inkontinence, neboli únik moči. Jen v Česku se s ní trápí čtvrt miliónu žen. Omezují kvůli...

Výběr článků

Načítám