Hlavní obsah

Nová nehormonální antikoncepce nevadí ani ženám s poruchou srážlivosti

Právo, Petr Veselý

Kuřačky a ženy s určitým typem vrozené poruchy krevní srážlivosti obtížně hledají spolehlivou antikoncepci. Obě skupiny žen nesmějí totiž užívat hormonální antikoncepci kvůli zvýšenému riziku tvorby krevních sraženin. Proto by je mohlo zajímat nové nitroděložní tělísko.

Foto: Profimedia.cz

Tak jako u pilulek doporučují gynekologové i u tělíska kombinaci s prezervativem. Nikoliv kvůli otěhotnění, ale kvůli možným infekcím.

Článek

Tyto ženy musí proto obvykle volit spermicidní krém, který spermie zlikviduje, nebo kondom (pesar se u nás pro nezájem neprodává). Spolehlivost obou metod je však v porovnání s antikoncepčními pilulkami nižší a nebezpečí nechtěného otěhotnění tedy větší.

Měď likviduje spermie

Nové tělísko využívá čtyři malé měděné válečky. Ty uvolňují do dělohy ionty, které ničí spermie. Takže nedojde k oplodnění vajíčka. Spolehlivost tohoto tělíska můžeme srovnat se zmíněnými pilulkami.

Foto: archiv, Právo

Nové tělísko se přichytí k děložní sliznici pomocí uzlíku.

Vymyslet pro tělísko univerzální tvar je složité i proto, že rozdíly mezi děložními dutinami, pokud jde o jejich tvar a velikost, jsou podle všeho větší, než rozdíly mezi tvary a velikostmi dámských chodidel. U dělohy se mění i v průběhu menstruačního cyklu.

Výrobce proto vymyslel jednoduchý design: navlékl měděné válečky na propylénové vlákno. To se při zavedení zachytí pomocí drobného uzlíku na stěně děložní dutiny, v jejím vrcholu.

Pravděpodobnost, že z ní bude vypuzené, což bývá jediný způsob jeho selhání, je u něj tedy výrazně menší, než u většiny běžných tělísek různých tvarů.

Nezvyšuje krvácení

Hlavní výhradou proti nitroděložním tělískům bylo to, že zvětšují menstruační krvácení, a také pravděpodobnost špinění uprostřed cyklu. Podle belgického gynekologa Dirka Wildemeersche, autora nové antikoncepce, za to může tvar tělísek a jejich velikost. Proto se snažil, aby to jeho bylo malé a mělo jednoduchý tvar.

„Díky tomu nezvyšuje intenzitu krvácení při měsíčcích,“ říká doc. MUDr. Taťána Rešlová CSc. z Gynekologicko-porodnické kliniky FN v Hradci Králové.

Nebude to bolet?

Popularita klasických nitroděložních tělísek není u nás příliš vysoká. To proto, že se případné uživatelky bojí zvýšeného krvácení a také mají strach, že jeho zavedení bude bolestivé.

Foto: archiv, Právo

Nové antikoncepční tělísko

„Nové tělísko se gynekologům dobře zavádí, protože je malé a jednoduché,“ vysvětluje docentka Rešlová. „Navíc procházejí školením, ve kterém se klade důraz na to, aby zavedení bylo snadné, rychlé a minimálně bolestivé. Stejně jako jeho vyjmutí, pokud se žena rozhodne otěhotnět.“

Lákadlo pro zapomněnky

Na rozdíl od jiných typů tělísek může doktorka Rešlová doporučit novinku klientkám bez ohledu na věk a na to, jestli rodily nebo ne. To je novinka. Dřív lékaři nedoporučovali tělíska ženám, které nerodily a měly proto dutinu v děloze menší. Hrozilo jim totiž vyšší riziko, že ho vyloučí.

Ženy u ní ocení zejména spolehlivost, minimum nežádoucích účinků a uživatelský komfort. Tedy že nemusejí myslet na pravidelné užívání pilulek. To by mohlo zvýšit popularitu nové antikoncepce zejména u zapomnětlivých žen a mladých dívek, které nebaví myslet každý den na to, jestli si vzaly tabletku.

Navíc je dobré, že na antikoncepční efekt nemá vliv interakce s léky nebo s určitými potravinami.

Strach z hormonů

Mezi ženami stále přibývá těch, které mají obavy z hormonů. U většiny z nich jde o strach iracionální. Moderní pilulky jich obsahují minimální množství. Jejich bezpečnost dokládá spousta objektivních studií. Ale ani ty nedokážou rozptýlit všechny obavy. A proto pozvolna roste popularita antikoncepce bez hormonů. Nové tělísko rozšiřuje její nabídku a možnosti.

Podobné je to i s menstruací. Řada antikoncepčních metod ji umožňuje úplně eliminovat. Spousta žen však považuje pravidelné krvácení za důkaz své plodnosti a zdraví, i když pro to neexistují racionální důvody. A eliminovat měsíčky proto nechtějí. I proto může být nové tělísko pro řadu z nich zajímavé.

Kolik novinka stojí
Nové tělísko (GyneFix) zdravotní pojišťovny nehradí, ani na něj nepřispívají. Jeho cena se i se zavedením pohybuje od 3000 do 4000 korun. Záleží na ordinaci a na gynekologovi.
Vypadá jako luxusní záležitost. Jenže funguje pět let.
Dobré počtářky rychle zjistí, že přijde na zhruba 58 až 66 Kč měsíčně. Což je proti jiné antikoncepci velmi levná záležitost.

Poměrně originální je využití této novinky jako antikoncepce PO. Účinkuje až 5 dní po nechráněném pohlavním styku, po kterém hrozí otěhotnění. Žena však musí počítat s dlouhodobým užíváním tělíska. Jinak by to byl trochu drahý špás.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč migréna u žen není pouhou výmluvou

Bolí mě hlava... Často používaná věta, již si většinou vyslechnou muži od svých partnerek. Kdy je bolest hlavy výmluvou a kdy opravdovou migrénou, vědí...

Výběr článků

Načítám