Hlavní obsah

Energetické nápoje zvyšují rizika závislosti na alkoholu

Novinky, das

Povzbudit a dodat rychle energii potřebuje jednou za čas každý z nás. A právě k tomuto účelu by i měly být využívány energetické nápoje či nejrůznější doplňky stravy. Podle odborníků by ale užívání těchto nápojů nemělo být pravidelné ani nadměrné a to především v mladším věku. Může totiž zvyšovat rizika závislosti na alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Největšími uživateli energetických nápojů kupodivu nejsou jen lidé holdující večernímu životu, ale především studenti.

Článek

Největšími uživateli energetických nápojů kupodivu nejsou jen lidé holdující večernímu životu, ale především studenti, kteří je využívají pro stimulaci při učení. Nadměrné dávky kofeinu a dalších povzbuzujících látek tělo přitom obrovsky zatěžují a není tedy výjimečné, že mladí trpí poruchami spánku, bušením srdce či úzkostnými stavy.

Nebezpečná závislost na alkoholu

Vědci zkoumali souvislosti mezi závislostí na alkoholu a konzumací energetických nápojů u 1097 studentů na Univerzitě v Marylandu.

Z jejich zjištění vyplynulo, že u lidí, kteří pijí tyto energetické nápoje minimálně jednou týdně nebo častěji, je významně vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu, nebo se u nich častěji vyskytují epizody „těžkého“ pití.

Navíc čím více mladí energetické nápoje popíjejí, tím dříve začínají i s pitím alkoholu, vypijí toho více a častěji se u nich vyvine závislost na alkoholu v porovnání s lidmi, kteří energetické nápoje nepijí vůbec nebo jen zřídka.

"Střízlivá" opilost

Nebezpečné není jen samotné užívání energetických nápojů, ale i jejich používání při výrobě míchaných nápojů.

"Málokdo si uvědomuje, že spojení alkoholu s povzbuzujícími látkami vede k tzv. střízlivé opilosti, při níž kofein maskuje příznaky vlivu alkoholu, ale nesnižuje jeho škodlivé účinky. Po konzumaci této směsi se tak jedinci cítí méně opilí, díky čemuž vlastně pijí ještě více a dost často podléhají i rizikovému chování, například řízení motorových vozidel pod vlivem alkoholu apod.," varuje lékařka Marta Šimůnková.

Lidé by také neměli zapomínat, že energetický nápoj sice dodá tělu energii, ale také ho výrazně dehydratuje. Takže pokud člověk zároveň nepije dostatek čisté vody, hrozí mu, že při značném fyzickém vyčerpání zkolabuje.

Reklama

Související články

Alkohol škodí víc než heroin, tvrdí studie

Alkohol je pro společnost škodlivější než tvrdé drogy, jako heroin či crack, a tabák je stejně škodlivý jako kokain. Oproti tomu extáze a LSD patří mezi ty...

Jak rozpoznat hranici rozumného pití

Alkohol rozhodně není tak bezvýznamná droga, za kterou ji mnozí považují. I alkohol totiž dokáže člověka doslova zničit. A bohužel nezůstává jen u něj...

Výběr článků

Načítám