Hlavní obsah

Bydlení poblíž rušné komunikace zvyšuje riziko mrtvice

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rušné a frekventované silnice jsou součástí každého města. Pro motoristy zaručují snadnější způsob přepravy než menší vedlejší ulice, pro obyvatele, kteří ale poblíž takových rušných silnic žijí, znamenají spíše utrpení. A to nejen z hlediska psychického, ale i zdravotního.

Foto: Profimedia.cz

Bydlení v blízkosti velmi vytížených dopravních komunikací lidem rozhodně neprospívá. A to jak z psychického, tak i zdravotního hlediska.

Článek

Nekonečné troubení a neustálý hluk z projíždějících osobních i nákladních automobilů by na klidu nepřidaly nikomu. Není se čemu divit, že lidé žijící poblíž takových komunikací vykazují mnohem vyšší úroveň stresu než jedinci, kteří žijí v klidnějších lokalitách.

U mladých lidí je riziko mrtvice podle zjištění velmi nízké, s narůstajícím věkem se ale zvyšuje a nejvíce pak ohrožuje důchodce.

Decibely zvyšující riziko

Vědci se rozhodli podrobněji prozkoumat, jak přesně nadměrný hluk ohrožuje občany. Zjistili, že pokud hladina hluku překročí 60 dB, je riziko mozkové mrtvice znatelně vyšší. S každými 10 decibely nad únosnou míru se pak riziko zvyšuje o 14 procent. U jedinců starších 65 let je to již 27 procent. Zvyšuje se u nich také rapidně hladina stresového hormonu a krevní tlak.

Aby vědci své domněnky potvrdili i čísly, provedli průzkum cca mezi 52 tisíci dobrovolníky ve věkovém rozmezí 50 až 64 let, kteří byli vystavováni hluku v rozmezí 40 - 82 dB. Průzkum byl prováděn v délce deseti let. Z celkového počtu mělo 1881 lidí mozkovou příhodu.

Podle odborníků se ve velkých městech hladina hluku pohybuje v rozmezí 50 - 55 dB, v oblastech poblíž letišť je hranice mezi 60 - 70 dB.

Reklama

Související témata:

Související články

Stres zpomaluje hojení ran

S nemocí či úrazem se v životě setkal téměř každý. Ať už se ale jedná o chřipku nebo zlomenou nohu, je důležité situaci zvládnout a co nejdříve se z ní dostat....

Výběr článků

Načítám