Hlavní obsah

Spaní při rozsvíceném světle negativně ovlivňuje psychiku

Novinky, Bohumila Kunertová

Patříte mezi jedince, kteří bez naprosté tmy a klidu neusnou, nebo je vám jedno, jestli v noci hraje televize nebo svítí lampička, prostě lehnete a spíte? Pokud patříte do druhé skupiny, měli byste vědět, že spaní při jakémkoli světle výrazně ovlivňuje vaši náladu a psychiku, a to v negativním směru.

Foto: Profimedia.cz

I sebevíc tlumené světlo má při spánku negativní vliv na strukturu mozku.

Článek

Jakkoli může mít při usínání na někoho rozsvícená lampička nebo televize uklidňující vliv, vědci před tím varují.

Spaní při rozsvíceném nočním světle, a to jakkoli tlumeném, má podle nich negativní vliv na strukturu mozku, následující den tak máte mnohem vyšší šanci, že budete mít depresivní náladu nebo vás přepadne migréna. A to je prý jen jeden z mnoha důsledků narušení přirozeného spacího cyklu.

Podle některých odvážnějších tvrzení jsou například ženy s takto narušeným spacím cyklem vystaveny mnohem vyššímu riziku rakoviny prsu. Za poslední měsíc se také objevily studie, že spaní při světle může mít u žen souvislost s přibýváním na váze, uvedl server Daily Mail.

I když vědci sami uznávají, že v dnešní moderní době, kdy jsme téměř na každém kroku vystaveni nějakému druhu umělého světla či záření z počítačů, je poněkud těžké dosáhnout při spánku "naprosté tmy", její nedostatek se může dle jejich slov vážně podepsat na lidském zdraví.

Testy měřící hladinu deprese

Nejnovější studii na toto téma zpracovali vědci z univerzity v Ohiu, kteří zjišťovali možné změny u krys při vystavení tlumenému světlu po dobu zhruba osmi hodin v době, kdy většinou spí.

Použité světlo nebylo tak ostré, jako je například při zapnuté televizi, jeho úroveň ale byla nastavena tak, aby nějakým způsobem ovlivnila běžné chování zvířat.

Podle testu, který uváděl míru deprese, pak vědci zkoumali, do jaké míry jím byli tvorové ovlivněni. Míra deprese byla v jejich případě mnohonásobně vyšší, než u zvířat, která dodržovala klasicky postup, kdy odpočívala při co největší tmě.

I hodně tlumené světlo škodí

Další testy prokázaly výrazné změny v oblasti mozku zvané hipokampus. "Hipokampus hraje klíčovou roli při depresivních poruchách, jakékoli zjištění i sebemenších změn v této oblasti je proto velmi významné," dodala lékařka Tracy Bedrosianová. Podle ní bylo prokázáno, že i spánek při velmi tlumeném světle vykazuje změny právě v této oblasti.

"Zneklidňující je fakt, že použitá úroveň světla při testech byla na velmi nízké úrovni. Zhruba na takové, jaké je mnoho lidí nevědomky vystaveno téměř každou noc," dodal neurolog Randy Nelson.

Reklama

Související témata:

Související články

Pět hodin spánku stačí, tvrdí studie

Osm, sedm nebo šest? Kolik hodin denně vlastně máme spát? Vědci se nemohou shodnout. Nedávno varovali, že spánek kratší než sedm hodin vede ke zvýšenému riziku...

Výběr článků

Načítám