Hlavní obsah

Máta peprná nejen voní, ale i léčí

Novinky, kaz

Máta je jednou z oblíbených bylinek, jež je hojně rozšířená a zároveň má široké použití v kosmetice a kuchyni. V domácí lékárně ji využijí především ti, kdo mají potíže s trávením, plynatostí, usínáním nebo revmatismem.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Mátový čaj má antiseptické a antibakteriální účinky. Lze s ním úspěšně bojovat proti nachlazení.

Článek

Na světě roste asi čtyřicet druhů máty, z nichž je nejznámější máta peprná (Mentha piperita). Je možné ji pěstovat na zahrádce nebo v truhlíku, nejlépe na slunném místě. Protože máta kvete od července do září, čas natrhat si ji pominul. Ti, kteří nemají možnost si mátu vypěstovat doma nebo si ji natrhat v přírodě a usušit, si ji mohou koupit v lékárně.

Foto: Profimedia.cz

Kdo si nestihl mátu nasbírat a nasušit v létě, musí se vypravit do lékárny.

Arábie se bez máty neobejde

V Arábii je mátový čaj nesmírně populární, v Maroku se například pije tak, že se lístky byliny vloží do konvičky, spaří horkou vodou a do konve se ještě vloží velká homole cukru. Přeslazený čaj se popíjí po celý den.

Mátu lze přidat i do černého čaje nebo do džbánu studené minerálky či vody. Někdo tímto bylinkovým čajem nahrazuje klasický černý čaj, jiný zas mátu pije pro její léčivé účinky.

Foto: archiv, Novinky

Mojito

Máta má široké využití také v kuchyni, přidává se jako ozdoba do nápojů, je oblíbenou ingrediencí například v míchaném mojitu. Dále může sloužit jako ozdoba na dezertech. Čerstvé listy se přidávají do omáček, sušených listů máty lze využít při přípravě jehněčího masa či zeleniny.

Léčivé účinky máty

„Pravidelné pití mátového čaje zlepšuje žaludeční obtíže, máta podporuje vylučování žaludečních šťáv, tvorbu žluči, upravuje funkci střev a uvolňování větrů,“ objasnila léčivé účinky máty lékárnice Ursula Debská pro deník Gazeta Wyborcza.

Podle Debské může být máta pro své antiseptické vlastnosti používána ke kloktání, pro její uklidňující účinek ji mohou využít lidé, kteří mají potíže s usínáním. Užívat ji mohou dětí starší čtyř let a vyhnout by se jí měly osoby trpící žlučovými kameny.

Olej a mentol

Vedle čaje lze z máty získat i mátový olej. Olej má stejné vlastnosti jako odvar, jen více koncentrované. Používá se k inhalacím, neboť čistí nos a dutiny, pomáhá při nachlazení. Dále je možno olej kapat do koupelí či aroma lampiček.

Foto: Profimedia.cz

V celém arabském světě je pití máty populární pro své blahodárné osvěžující účinky.

Dále lze mátový olej užívat k léčbě akné či upravení tvorby kožního mazu. Účinky mátového oleje ocení ti, jež trpí na bolení hlavy, menstruační a svalové bolesti. Ve zředěné formě jej lze užívat také k výplachu hrdla a ústní dutiny, k přípravě obkladů.

Mátový olej obsahuje 40 procent mentolu. Tato látka sice přímo nepůsobí na nemoci trávicího traktu, ale přináší osvěžující chladivý, svěží pocit, má anestetický a bakteriální účinek. Proto bývá máta přidávána do kosmetických přípravků, zubních past, krémů a mastiček. Díky svému chladivému a znecitlivujícímu účinku gely a masti ze silice z máty úlevu pacientům s revmatismem.

Mátová tinktura (tekutý výluh získaný máčením, většinou v alkoholu) se používá zevně při svědění kůže, bolestech hlavy, vyrážkách a kopřivkách.

Reklama

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Výběr článků

Načítám