Hlavní obsah

Plísně na nohou nejsou jen znamením nedostatečné hygieny

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mykózami podle průzkumů trpí každý třetí Čech. Nevyhýbají se dětem, dospělým, ani těhotným. Nejčastěji postihují nohy a nehty. V případě, že se na postiženém místě objeví, musí dotyčná osoba okamžitě k lékaři, neboť hrozí, že se onemocnění rozšíří po celém těle.

Plísně na nohou a rukou napadají zejména starší lidi Video: Novinky

 
Článek

Plísně neohrožují pouze lidi s nedostatečnými hygienickými návyky, nevyhýbají se ani čistotným lidem. Nejčastěji se plíseň může přenášet na veřejných koupalištích, v bazénu, společných sprchách, saunách, veřejných sportovních a wellness studiích. Tam se plíseň přenáší snadno proto, že jsou klienti často naboso, varují odborníci na serveru plisen.komplexne.cz a radí několik preventivních kroků, jak plísním předcházet.

„Důležité je dodržovat dostatečnou hygienu ve společných prostorách, nikdy nechodit naboso, přezůvky si nosit s sebou.“ Mezi další preventivní kroky lze zařadit chůzi po koberci i doma v bačkorách, neboť zárodky plísní mohou být v kobercích i koupelnových předložkách. Zároveň je třeba si uvědomit, že řadu mykóz mohou přenášet i domácí mazlíčci.

Především by se plísní měli vyvarovat, případně je zavčas odhalit a léčit, pacienti se slabou imunitou, cukrovkou a onemocněním cév na nohách.

Projevy plísní, léčba i prevence

Nejprve se plíseň objeví mezi prsty u nohou a svědí. Kůže je buď zarudlá a oteklá, nebo je bílá a odlupuje se. Může nastat pocit pálení, nebo se mohou vyskytnout šupinky. Nemocný má nepřetržitý pocit vlhkých nohou a jeho nohy i nehty většinou nevábně voní. Jako největší problém se jeví svědění a odlupování kůže.

Během léčby antimykotiky, jež obvykle trvá několik týdnů, je vedle důsledné hygieny třeba dodržovat další pravidla. Je nutné nosit čisté a vždy suché ponožky, jež si pacient může i několikrát denně obměňovat. Ponožky je nutné prát na 40 stupňů Celsia minimálně. Také boty lze účinně a levně ošetřit tím, že je vytřeme octovou vodou.

Nohy je třeba udržovat také v suchu, pečovat o ně, mazat je speciálními mastmi, jež se dají i bez předpisu koupit v lékárně. Někteří zkoušejí bylinné přípravky, mezi něž patří například koupel v odvaru z kůry břízy nebo dubu, případně z šalvěje anebo tymiánu. Byliny a odvary však patří mezi jemné prostředky. A kde je potřeba radikálního zásahu, obvykle nestačí.

Pudry, masti, pleťová mléka

Někdo používá na nohy preventivně pudry, avšak ne všechny jsou vhodné. Některé z nich totiž kůži vysušují a přesušená kůže bývá náchylnější k nákazám včetně mykóz. Proto je vhodné poradit se s podiatrem nebo kožním lékařem. Informace lidé naleznou také na stránkách www.podiatrie.cz.

Kůži na chodidlech máme méně vyživovanou vodou a tukem. Někteří lidé, zejména ti starší, proto používají na nohy krémy, aby zabránili jejímu vysychání a praskání. Málokdo z nich ví, že promašťovat kůži nestačí. Je potřeba ji také dostatečně zvlhčit speciálním hydratačním pleťovým mlékem nebo hydratačním krémem, které ji zároveň dokážou mírně promastit. Tea tree oil bývá doporučován na ošetření nohou.

Tato pravidla je samozřejmě nutné dodržovat i po skončení léčby jako preventivní opatření proti zabránění vzniku plísní.

Anketa

Čím léčíte mykózy?
1. Bylinnými odvary
1,9 %
2. Pudry
0,3 %
3. Mastmi a krémy
5,8 %
4. Antimykotiky
44,6 %
5. Tea tree oilem
4,2 %
6. Něčím jiným
3,4 %
7. Ničím
4,6 %
8. Na mykózy netrpím
35,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3423 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Plísně vyvolají spíše alergii než smrt

Plísně v bytě zabily podle médií americkou herečku Brittany Murphy a pár měsíců na to i jejího manžela, scenáristu Simona Monjacka. Jsou ale skutečně tak...

Výběr článků

Načítám