Hlavní obsah

Zdají se vám noční můry? Vědci už vědí proč

Novinky, Dana Klejnová, Kamila Mouchová

Děsivé sny občas probudí každého z nás. Podle odborníků z německé spánkové laboratoře pro duševní zdraví v Mannheimu mají tyto noční můry vliv nejen na kvalitu spánku, ale i na prožitky celých dnů, jež po probuzení následují.

Noční můry trápí více dospělé osoby než dětiVideo: Novinky

 
Článek

Noční můry jsou definovány jako děsivé sny, které probouzejí lidi z tzv. REM spánku, kdy přístroje zaznamenávají vysokou hladinu mozkové aktivity. V těchto případech si člověk sny jasně pamatuje. Obvykle jsou spjaté s nějakým traumatem, jež děti či dospělí v minulosti prožili.

Velmi podobné jsou i noční děsy, které se však dostavují v průběhu hlubokého NREM spánku a člověk si je po probuzení obvykle nepamatuje. Většinou jde o náhlé vytržení ze spánku, spojené s velkým úlekem a pocitem úzkosti.

Podle encyklopedie Wikipedia je zpravidla noční děs spojen s krátkým, strašidelným snem. Noční děs pak bývá častý zejména u dětí. Pokud se rodiče snaží dítě v tomto stavu uchlácholit, většinou je dítě odstrkuje, jelikož je nepoznává. Rodiče by neměli dítě násilím budit, protože je možné, že dítě bude okolní hlasy vnímat zkresleně, budou pro ně velmi nepříjemné, rozléhající se, opakující se, tvořící ozvěnu. V tomto případě je ideální na dítě nemluvit vůbec. Pouze být u něj, čekat, až se pomalu probudí.

Podle deníku Daily Mail v nejnovějších výzkumech psychiatři zkoumali noční můry u 9000 dospělých a při pohledu na frekvenci zjišťovali, u jakých typů lidí se noční můry vyskytují a jaký vliv mají na jejich zdraví.

Výsledky ukázaly, že 5,1 procenta lidí má noční můry minimálně jednou za týden a častěji vznikají u žen.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní postavení má také vliv na vaše sny

Podle odborníků mají k nočním můrám dispozice především neurotici a lidé s genetickou zátěží.

Velkou roli zde ale může sehrát i nezaměstnanost a nedostatek peněz. Podle výzkumu mají 2,3krát větší pravděpodobnost děsivých snů lidé s nejnižšími příjmy, oproti boháčům. A také lidé hodně pracující, jež často pociťují denní únavu, bolesti hlavy a trápí je ranní vstávání.

Nejčastější noční můry

Mezi nejčastější a nejznámější noční můry bezpochyby patří pád z velké výšky, kdy člověk padá a těsně před dopadem se probudí. Mezi další děsivé sny pak patří nejrůznější pronásledování nebo ochrnutí, kdy člověk nemůže hýbat nohama, rukama apod.

Mezi méně časté potom patří ztráta, nebo smrt blízké osoby, nebo neschopnost dokončit zadanou práci.

Nejčastější noční můry
Pád (39,5 %)
Pronásledování (25,7 %)
Ochrnutí (25,3 %)
Pozdní příchod na schůzku (24 %)
Ztráta blízké osoby (20,9 %)
Horory (18,9 %)
Nedokončení práce (17,3 %)

Noční můry by se rozhodně neměly podceňovat. Mohou být signálem k nějaké psychické poruše. Proto je lepší po častém opakování raději navštívit lékaře.

Anketa

Jaké děsivé sny trápí nejčastěji Vás?
Pád
16,1 %
Pronásledování
25,2 %
Ochrnutí
4,5 %
Pozdní příchod na schůzku
1,5 %
Ztráta blízké osoby
12 %
Horory
11 %
Nedokončená práce
3,1 %
Vylétnutí ze zkoušky
1,8 %
Jiné ...
24,8 %
Celkem hlasovalo 6667 čtenářů.

Jak si zapamatovat sny

- Řekněte si před spaním, že si chcete zapamatovat své sny, říkejte si: „ Dnes se určitě probudím a bude se mi něco zdát.“

- Zaznamenejte si sen hned po probuzení (třeba o půlnoci). Snažte se probudit co nejrychleji, sny se zapomínají za několik sekund po probuzení.

- Rychlý přechod do stavu bdělosti není ideální, rozhodně z postele nevyskakujte. Chvilku v ní po procitnutí ještě zůstaňte, posaďte se a proveďte zápis snu.

- Mějte u postele deník snů – zapište si vše, co si ze snu pamatujete. Napište každý prvek snu do seznamu pod sebe podle subjektivní důležitosti, kterou snovým prvkům přikládáte (nikoliv tedy podle jejich významu ve bdění).

- Poznamenejte si afektivní náboj snu jako celku (strach, úzkost, smutek, odpor, vztek, lhostejnost, vina, štěstí, pohoda) a každý další citově zabarvený dojem vázaný na některý prvek snu.

- K zaznamenanému snu připojte asociace, vše co vám zrovna běží hlavou.

- Pátrejte po podnětu, který sen vyvolal (hlasy z ulice, klepnutí, vrznutí dveří, štěkání psa, šumění deště, syčení radiátoru, bolest v těle, chlad, zpocení), nebo vzpomínejte, co jste den před snem zažili. Že jste odhalili pravděpodobnou příčinu, poznáte podle pocitu uspokojení.

- Neexistuje špatný sen jako takový – např. sen o smrti většinou znamená, že umírá náš zájem, vztah, zvyk, část osobnosti.

- Prohlížejte svůj deník snů co nejčastěji – sny na sebe často navazují.

- Považujte své sny za potenciální zdroje moudrostí, řešení problémů, inspirace atd.

- Skeptici, kterým se údajně nic nezdá, mohou zkusit náhlé noční probuzení budíkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám