Hlavní obsah

Špatná nálada může být dobrým rádcem

– Sydney

Špatná nálada neznamená, že budete mít špatný den. Se špatnou náladou můžete jít bez obav na úřady či třídní schůzky. Australští psychologové zjistili, že negativně rozpoložení lidé jsou empatičtí, mají lepší paměť a řeší náročné situace. Zároveň mají bručouni přesvědčivější argumenty.

Foto: Profimedia.cz

Smutek, rozčarování nebo vztek - i tyto nálady mohou být dobrými rádci.

Článek

Vědci z australské univerzity v Novém Jižním Walesu došli k závěru, že lidé, kteří nejsou v dobrém rozpoložení, jsou kritičtější a věnují svému okolí větší pozornost než ti šťastnější.

"Zatímco pozitivní nálada povzbuzuje kreativitu, flexibilitu a kooperaci, negativní nálada zvyšuje pozornost a opatrnost vůči okolnímu světu," uvedl vedoucí studie psycholog Joseph Virgas a dodal: "Podle naší studie dovedou smutní lidé lépe zpracovávat informace a řešit náročné situace."

Během výzkumu se Forgasův tým snažil u svých respondentů vyvolat dobrou nebo špatnou náladu pomocí filmů a vzpomínek na pozitivní či negativní události. Vyšlo najevo, že osoby se špatnou náladou mají menší sklony činit náhlá rozhodnutí založená na rasových nebo náboženských předsudcích. I to, že jsou schopny lépe popsat situaci, jíž byli svědky.

Zároveň se ukázalo, že jsou lépe schopny prosadit své stanovisko písemnou formou. Podle Forgase povzbuzuje negativní nálada schopnost argumentovat a komunikovat.

"Pozitivní rozpoložení není univerzálně nejlepší. Lidé ve špatném rozpoložení dělají méně špatných rozhodnutí, nejsou příliš ovlivnitelní a mají přesvědčivější argumenty," potvrdil Forgas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám