Hlavní obsah

Na bolest prý zabírá obyčejná voda a čokoláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Trápí vás migréna, záda či oteklé nohy? Nepříjemnou bolest prý pomůže zahnat sklenice vody nebo tabulka čokolády. Konzumace těchto potravin může částečně nahradit léky, neboť přirozeně odpoutává pozornost mozku od bolesti. Aktivity vyvolávající blaženost a příjemné pocity totiž působí jako přirozené tišící prostředky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bolest prý tiší nejen sladké mlsání čokolády, ale i pití obyčejné vody.

Článek

Mlsání může pomoci i tehdy, když zrovna nedochází k tišení hladu. „Má to velmi silný vliv, ale není to o hladu a chuti,“ tvrdí profesorka neurobiologie Peggy Masonová z University of Chicago.

Nejde přitom o přijímání kalorií. Při pokusech v laboratoři se totiž prokázalo, že mozek reagoval na bolest méně intenzivně i při pouhém pití vody.

„Voda nemá žádné kalorie, ale měla stejný vliv jako čokoláda. Je to velmi překvapující,“ dodává profesorka Masonová.

Přestože pokusy prováděla s kolegyní docentkou Hayley Fooovou na zvířatech, věří, že podobný mechanismus stále funguje i u člověka. Vše prý souvisí s mozkovým kmenem. V divočině totiž pití a konzumace potravy patří k vzácným činnostem, obou zdrojů není dostatek, takže při evoluci mozku měl mozkový kmen zajistit, aby byly pití i konzumace maximálně efektivní.

Takže při těchto činnostech se snaží tato nervová oblast utlumit ostatní vjemy, které by mohly rozrušovat při příjmu vody a potravy. A podle Masonové tlumí také vnímání bolesti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám