Hlavní obsah

Proti řídnutí kostí pomáhají procházky se psem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pořízením pejska si nejen ulevíte od nudy a prázdného bytu, ale pomůžete tím také svému zdraví. Chození na dlouhé procházky se psem totiž podle odborníků pomáhá zabránit řídnutí kostí. To se urychluje po padesátce, kdy se kosti stávají čím dál víc náchylné ke zlomeninám.

Foto: Profimedia.cz

Procházky se psem prospějí každému.

Článek

U žen přichází menopauza mezi 49. a 51. rokem, změny v hladinách hormonů se objevují asi o sedm let dříve. Od čtyřicátých narozenin by se tedy měly ženy začít aktivně připravovat, aby pro další životní období byly v co nejlepší kondici.

Pokud psa nemají, je prý nejvyšší čas, aby si ho opatřily. Pes je donutí k pravidelným procházkám, protože bez ohledu na počasí potřebuje vyvenčit. Žena má zajištěnou denní dávku pohybu. Nemoc nebo odchod do důchodu většinou naruší denní rytmus.

Pokud ale žena ví, že musí ráno vstát, věnovat se psímu kamarádovi, nakrmit ho a několikrát denně se s ním projít, dává to jejímu dni smysl a řád. Navíc hlazení psí srsti uklidňuje a zbavuje úzkosti, pocitu samoty i zbytečných obav, míní odborníci.

Vybírání pejska není jednoduché

Při výběru vhodného plemene by žena měla zohlednit současný zdravotní stav a výhled, kam se bude onemocnění do budoucna ubírat. Obecně se pacientkám doporučují psi, kteří nepotřebují mnoho péče, jsou samostatní, klidní, rychle si na majitelku zvyknou a nevyžadují intenzivní výcvik.

Pokud se pacientka hůře pohybuje, patří mezi doporučená psí plemena jezevčíci nebo některý z menších teriérů. Velmi populární jsou australský silký teriér, yorkšírský teriér nebo belgický grifonek.

Pes není jen zábava

Naopak žena, která je ve velmi dobré kondici, si může troufnout i na většího psa, například anglického setra, knírače malého nebo Kishu-Inu. Naprosto nevhodné jsou bojové rasy, jako doga a pitbul, nebo psi lovečtí, kteří vyžadují hodně pohybu a přísný výcvik, jako ohař a chrt.

Pokud se pacientka rozhodne psa pořídit, měla by počítat s tím, že nejde o chvilkovou zábavu a že pes bude potřebovat péči i v době, kdy by se jí třeba přitížilo. Pro ten případ by se měla domluvit s někým z rodiny nebo přátel, že jí s péčí pomohou.

Reklama

Související témata:

Související články

Pes pomáhá kuřákům v ukončení závislosti

Zaměstnanci britské společnosti Relay Recruitment v Bradfordu mají o zábavu postaráno. Bylo jim řečeno, aby místo kuřáckých pauz brali na procházku kokršpaněla...

Alergici se koček a psů vzdávat nemusejí

Alergií trpí přinejmenším dva milióny Čechů a chovat psa nebo kočku je pro ně tabu. Lékaři jim při zjištění alergie často radí, aby se domácích mazlíčků...

Výběr článků

Načítám