Hlavní obsah

Nadváha je stejně nebezpečná jako kouření

Právo, aa, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli v obecném povědomí se s rizikem nemocí a předčasné smrti pojí spíš kouření než nadměrná tělesná hmotnost, švédská studie zjistila, že oba faktory jsou stejně nebezpečné.

Foto: Profimedia.cz

Nejhorší je andváha v kombinaci s kouřením.

Článek

„Když se mladí kuřáci s nadváhou lékařů ptají, kterého zla se mají zbavit jako první, radíme jim, že kouření – a ono je to naopak,“ komentovala výsledky studie Betty McBrideová z britské zdravotní nadace BHF.

Tým Karolinska Institute zkoumal téměř 46 tisíc branců narozených v letech 1949 až 51. Podle vojenských záznamů zjišťoval, jakou měli váhu a zda v době odvodu kouřili. Tři tisíce z nich mezitím zemřely. Z porovnání dat vyplynulo, že nadváha měla stejně negativní vliv na jejich předčasnou smrt jako kouření více než deseti cigaret denně.

Obezita je ještě větší riziko

Vůči nekuřákům s normální hmotností čelili branci s nadváhou o třetinu vyššímu riziku, obézní dvojnásobnému. Obézní kuřáci měli dokonce pětinásobný předpoklad zemřít předčasně.

Vědce překvapila statistika branců s lehkou podváhou – jejich úmrtnost byla podprůměrná, ať kouřili, nebo ne. U mužů s výraznou podváhou však riziko opět stoupalo.

Hmotnost posuzoval tým podle indexu tělesné hmotnosti (BMI), který se vypočítá dělením váhy v kg výškou v metrech. Normální BMI pro muže odpovídá 18,5 až 24,9, nad 25 je nadváha, nad 30 obezita.

Podle Světové zdravotnické organizace je ve světě na 400 miliónů obézních, včetně 20 miliónů dětí pod pět let.

Reklama

Související témata:

Související články

Hltání a zlozvyky při jídle vedou k obezitě

Lidé, kteří řeší pocit hladu tím, že jedí rychle až do pocitu úplné sytosti, se s třikrát větší pravděpodobností propracují k nadváze. K tomuto závěru došli...

Výběr článků

Načítám