Hlavní obsah

Konzumace červeného vína chrání játra před ztučněním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FLORIDA

Nadměrná a častá konzumace alkoholu způsobuje steatózu neboli ztučnění jater. Tomuto onemocnění se dá předcházet či projevy mírnit přísunem resveratrolu, jenž je obsažen v červeném víně.

Článek

Podle nejnovější studie amerických odborníků červené víno odbourává projevy stárnutí či působí jako prevence rakoviny právě díky obsaženému resveratrolu.

Stejně jako víno pomáhá i černý rybíz

Vedle toho je resveratrol bohatě zastoupen také ve tmavém bobulovém ovoci. V červeném víně je ho však nejvíce a podle expertů z Floridy, kteří při pokusech pracovali s hlodavci, dokáže resveratrol steatóze nejen předcházet, ale ztučněným játrům také přímo pomáhat.

Vedle toho je resveratrol bohatě zastoupen také ve tmavém bobulovém ovoci. V červeném víně je ho však nejvíce a podle expertů z Floridy, kteří při pokusech pracovali s hlodavci, dokáže resveratrol steatóze nejen předcházet, ale ztučněným játrům také přímo pomáhat.

K akumulaci tuku do jater dochází při chronické konzumaci alkoholu a může vést až k cirhóze a fibróze jaterní tkáně. Následuje selhání jater a případně i smrt.

Podle floridských univerzitních expertů dokázal resveratrol bránit nejen ukládání tuku v játrech, ale také odbourávat ten, který v nich už byl uložený.

Podle floridských univerzitních expertů dokázal resveratrol bránit nejen ukládání tuku v játrech, ale také odbourávat ten, který v nich už byl uložený.

Studie byla publikována v časopise Physiology: Gastrointestinal and Liver Physiology.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklenka vína denně ochrání játra

Alkohol a zdravá játra? Většina lékařů by si myslela, že se jedná o naprosto nesmyslné spojení. Ale podle kalifornských odborníků může skutečně alkohol játrům...

Výběr článků

Načítám