Hlavní obsah

Červené víno může zpomalit proces stárnutí

– NEW YORK

Výzkumy amerických vědců naznačují, že chemické sloučeniny obsažené v červeném víně by jednou mohly pomoci udržet naše srdce "geneticky mladé". Vědci z Univerzity Wisconsin-Madison zjistili, že resveratrol podle všeho v srdečních genech zastavuje genetické změny spojené se stárnutím.

Článek

Tyto účinky jsou zřejmě stejné, jako je tomu při dodržování nízkokalorických diet, které, jak známo, prodlužují život. Experti ale zároveň varují, že samo pití vína efekt nepřinese.

Resveratrol se vyskytuje hlavně v červeném vínu, v grepech, granátových jablkách a také v menším množství v bílém víně. Tato látka se pro své antioxidační a antibakteriální účinky používá jako doplněk stravy.

Kdo by chtěl nicméně dosáhnout kýžených účinků, musel by pít doslova desítky litrů vína, a to se nedoporučuje. Resveratrol bývá také uváděn jako příčina takzvaného francouzského paradoxu - Francouzi se dožívají relativně vysokého věku, a to bez ohledu na stravu bohatou na živočišné tuky. Také se traduje, že sklenka červeného vína k jídlu pomáhá bojovat proti srdečním chorobám.

Stárnutí - to jsou změny tisíců genů

Přirozený proces stárnutí u zvířat i u člověka se projevuje ve změnách tisíců genů. A i když neznáme přesné následky všech těchto změn v expresi genu (převedení v genu uložené informace v buněčnou strukturu nebo funkci), podle všeho celkově přispívají k obecnému ochabování organismu.

Myši, kterým byl podáván resveratrol, měly těchto změn v expresi genu méně než ty, které ho nekonzumovaly. Výzkumníci se domnívají, že právě toto je faktor, který studie o chemických sloučeninách přibližuje více spotřebitelské realitě v případě lidí středního věku.

Myši, kterým byl podáván resveratrol, měly těchto změn v expresi genu méně než ty, které ho nekonzumovaly. Výzkumníci se domnívají, že právě toto je faktor, který studie o chemických sloučeninách přibližuje více spotřebitelské realitě v případě lidí středního věku.

Vědci také upozorňují na podobnosti mezi změnami exprese genu při podávání resveratrolu s těmi, které byly zaznamenány u myší, jež "držely" nízkokalorickou dietu. To jen oživilo spekulace, že aplikace chemických sloučenin by mohla mít stejný efekt.

Samotné víno nestačí

Ovšem nic z toho nemusí být dobrá zpráva pro milovníka vína. Doktorka Louise Connelyová z Imperial College, která zkoumala vlivy resveratrolu na plicní choroby, tvrdí, že chemikálie nezůstávají v lidském těle dost dlouhou dobu na to, aby měly nějaký efekt.

"Molekula resveratrolu je z krevního řečiště velmi rychle odstraněna při látkové výměně v játrech. Aby to nějaký účinek mělo, museli byste pít galony litrů vína, a to se zase nedoporučuje". Podle Connelyové tyto zkušenosti pro lidstvo zužitkovat lze jedině tím, že bude vyvinuta chemická sloučenina, která tento problém překlene.

Reklama

Související články

Hroznové víno snižuje výskyt zubního kazu

Tmavé hroznové víno a z něho vyráběné červené víno obsahují látku resveratol, která chrání tělo před nemocemi srdce a cév, impotencí a rakovinou. Ale podle...

Výběr článků

Načítám